Europese Commissie presenteert herziening asielpakket

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op dinsdag 2 december 2008, 13:03.

in Nieuws

- Hennis-Plasschaert: Kans voor EU-lidstaten om daad bij het woord te voegen -

Morgen zet de Europese Commissie haar plannen uiteen als het gaat om de totstandkoming van één gemeenschappelijke asielbeleid. De Europese Commissie stelt een herziening voor van een aantal reeds bestaande Europese richtlijnen en/of verordeningen op het terrein van asiel, zoals de Dublin Regulation en Reception Conditions Directive. Met deze herziening beoogt de Europese Commissie meer harmonisatie op Europees niveau te bewerkstelligen. De verschillen tussen de lidstaten zijn namelijk nog altijd groot. Van een gemeenschappelijk asielbeleid is dan ook vooralsnog géén sprake.

Al jaren geleden hebben de EU-lidstaten ambitieuze doelstellingen gesteld om tot een Europees asielbeleid te komen. In 2010 zouden de EU-lidstaten over één asielprocedure en één asielstatus moeten beschikken. Duidelijk is dat e.e.a. meer tijd in beslag zal nemen. VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, woordvoerder asiel en migratie voor de Europese Liberalen, roept de lidstaten al langer op om te voldoen aan de afspraken waartoe de lidstaten zich reeds in 1999 hebben gecommitteerd.

Hennis-Plasschaert is positief over plannen van de Europese Commissie:

"De oorzaak voor de huidige impasse moet vooral worden gezocht in het feit dat de lidstaten in theorie vergaande harmonisatie nastreven maar in de praktijk kiezen voor besluitvorming die juist het tegenovergestelde bewerkstelligt. De grootste gemene deler blijkt dan ineens minimaal te zijn. De grote verschillen in bijvoorbeeld toelatingsprocedures, toekennen van asielstatus, omstandigheden waarin asielzoekers worden opgevangen (etc.) ondergraven de beoogde doelstellingen, namelijk: de totstandkoming van een transparant asielbeleid en het stoppen van het zgn. asielshoppen."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert