EU opent eerste migratie-informatiecentrum in Mali

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op vrijdag 3 oktober 2008, 13:04.

in Nieuws

A.s. maandag, 6 oktober 2008, zal het eerste EU migratie-informatiecentrum zijn deuren openen in Mali. De verwezenlijking van het bureau is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Malinese regering en de Europese Commissie. Doel van het centrum is om Mali te helpen bij de ontwikkeling van duidelijk migratiebeleid en eerlijke informatiestromen. Om dit bereiken zal het centrum zich voornamelijk richten op informatieverschaffing aan mogelijke migranten. Hierbij ondermeer aandacht voor het restrictieve migratiebeleid in de EU, integratieregimes, de lokale arbeidsmarkt en de gevolgen van illegaliteit. Ook zal het centrum teruggekeerde migranten begeleiden bij het oppakken van hun leven in eigen land.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert ziet de opening van het informatiecentrum als een positieve ontwikkeling: "Voorlichting op het gebied van migratie is cruciaal. Migranten moeten een helder plaatje voorgespiegeld krijgen over wat ze kunnen verwachten. Europa wordt gezien als hét paradijs. Feit is echter dat migranten veelal niet welkom zijn, en dus worden teruggestuurd dan wel in de illegaliteit verdwijnen."

Tegelijkertijd benadrukt Hennis-Plasschaert dat de opening van dergelijke migratie-informatiecentra moet worden bezien in een bredere context: "Gerealiseerd moet worden dat het openen van informatiecentra een stap in de goede richting is, maar dat de strijd tegen illegale immigratie daarmee nog niet is beslecht. Alleen met de verwezenlijking van een alomvattend migratiebeleid kan de Unie enig effect sorteren. Nog genoeg te doen dus."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert