VVD: Mogelijke discrimatie tegen Nederlanders door Franse douane

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op maandag 1 september 2008, 13:05.

in Nieuws

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken of de Franse douane in de strijd tegen drugs Nederlanders discrimineert. De Franse douane beschikt nu ongeveer een jaar over vier mobiele scanners die worden ingezet in de strijd tegen drugs. Verdachte voertuigen worden er doorheen geleid waarbij drugs en sigaretten, indien aanwezig, snel kunnen worden opgespoord. In de Franse krant Sud-Ouest van 18 augustus 2008 is opgetekend dat de controles hoofdzakelijk op nationaliteit plaatsvinden. Nederlandse en Britse voertuigen worden in deze aangemerkt als 'sensible'.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Doordat Nederlandse vrachtwagens vaker door de Franse autoriteiten van de weg worden gehaald loopt de Nederlandse transportsector economische schade op. De Europese Commissie moet uitzoeken of hier geen sprake is van discriminatie en of er wel zulke zwaarwegende redenen zijn die deze maatregelen noodzakelijk maken."

Hennis-Plasschaert stelt de volgende schriftelijke vragen aan de Europese Commissie:

  • 1. 
    Is de Europese Commissie het met mij eens dat 'controle op nationaliteit' in strijd is met het zo belangrijke en gekoesterde anti-discriminatiebeginsel? Zo nee, waarom niet?
  • 2. 
    Is de Europese Commissie voornemens om na te gaan of er inderdaad sprake is van 'controle op nationaliteit'? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
  • 3. 
    Als inderdaad blijkt dat de controles hoofdzakelijk op nationaliteit plaatsvinden, en er aldus in strijd met het anti-discriminatiebeginsel wordt gehandeld, is de Europese Commissie dan bereid stappen te ondernemen om dit een halt toe te roepen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?