VVD en D66 Euro-delegaties diep aangeslagen door het verlies van collega Geremek

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op donderdag 14 augustus 2008, 13:05.

in Nieuws

Europarlementariërs Jules Maaten, Jan Mulder, Toine Manders, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Sophie in 't Veld (D66) betreuren het overlijden van hun Poolse collega Bronislav Geremek. Bronislav Geremek kwam op zondag 13 juli jl. door een verkeersongeluk om het leven. "Wij zijn diep aangeslagen en betuigen ons medeleven met de nabestaanden."

Jules Maaten, Jan Mulder, Toine Manders en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD): "In mei werd hij nog in Amsterdam door Frits Bolkestein namens de VVD onderscheiden voor zijn werk voor liberalisme en vrijheid. Hij was een liberaal in hart en nieren, een plaag voor communisten maar ook voor de rechtse Kaczynski tweeling die recentelijk nog probeerde om hem zijn parlementariërschap te ontnemen toen hij zich keerde tegen een anticommunistische heksenjacht. Hij had gevoel voor humor, en was een sluwe onderhandelaar. Bronislaw Geremek was een gigant, wiens scherpe geest en moed een voorbeeld voor ons allen blijven."

"Bronislav Geremek was niet alleen een ikoon van de strijd voor vrijheid en democratie, maar voor mij persoonlijk ook een enorme bron van inspiratie, en gewoon een leuke collega naast me in de fractiebankjes. Ik was altijd getroffen door zijn idealisme en overtuiging, die in al die jaren niets aan kracht hadden verloren. We deelden een passie voor democratie, en de laatste weken werkten we samen aan een prachtig project voor de toekomst van Europa. Hij was enthousiast en wilde nog zo veel doen voor Europa. Ik zal hem verschrikkelijk missen", zegt Sophie in 't Veld(D66).