Liberalen steunen terugkeerregeling illegalen

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op woensdag 18 juni 2008, 13:06.

in Nieuws

Na 3 jaar van intensieve en harde onderhandelingen met de Raad, heeft het Europees Parlement vandaag dan eindelijk het compromis pakket inzake 'de terugkeer van illegalen' aangenomen. Doelstelling van de zgn. terugkeerrichtlijn is dat aan illegaal verblijf een einde moet worden gemaakt door de invoering van gemeenschappelijke standaarden en procedures voor de terugkeer van illegale immigranten. De richtlijn is onderdeel van een allesomvattend Europees migratiebeleid. Het compromis bevordert het beginsel van 'vrijwillige' terugkeer en er worden minimum procedurewaarborgen vastgesteld evenals voorwaarden voor het gebruik van dwangmaatregelen. Verder voorziet het compromispakket in specifieke bepalingen voor de inreisverboden en het gebruik van vreemdelingenbewaring.

De richtlijn heeft tot grote controverse binnen het Europees Parlement geleid. Met name de Europese socialisten hebben tot het allerlaatste moment getracht het compromispakket open te breken door middel van allerhande wijzigingsvoorstellen over aanvullende beschermingsmaatregelen. Ook de Europese liberalen hadden ten aanzien van bepaalde bepalingen graag een hoger beschermingsniveau gezien, maar door de tegenstand vanuit de lidstaten was dat geen haalbare kaart. Liberalen hebben in deze liever één vogel in de hand, dan tien in de lucht. De voorstellen gingen verder volledig voorbij aan de pijnlijke werkelijkheid en zouden leiden tot een onwerkbare situatie in de lidstaten. Alleen al Griekenland hield in de eerste maanden van 2008 112.000 illegale migranten staande. Daarbij zouden de illegale immigranten hiermee meer rechten hebben verkregen dan de asielzoekers.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, woordvoerder asiel & migratie voor ALDE (de Europese liberalen) en één van de onderhandelaars, is opgelucht dat het compromis ongeschonden uit de strijd is gekomen. "De EU kampt al jarenlang met de aanwezigheid van miljoenen illegale immigranten op haar grondgebied. De druk om hiervoor een oplossing te vinden groeit. En terecht. Het staat buiten kijf dat het gebrek aan Europese binnengrenzen schreeuwt om een geharmoniseerde benadering. Willen we tot een beheersbaar en betrouwbaar migratiebeleid komen, waarbij de vluchteling recht heeft op bescherming en waarbij we heldere mogelijkheden scheppen voor legale migratie, dan is de aanpak van alle push- en pull factoren die leiden tot illegale migratie een noodzakelijke voorwaarde. Deze richtlijn is een niet-perfecte maar belangrijke eerste stap om op termijn een effectief en transparant Europees terugkeerbeleid te realiseren. Het moet overigens duidelijk zijn dat lidstaten die een beter beschermingsniveau hanteren, deze richtlijn niet kunnen en mogen gebruiken om de nationale normen naar beneden bij te stellen."

D66-Europarlementariër Sophie in ´t Veld is het met haar VVD-collega eens: "Het is niet de gedroomde richtlijn, maar de status quo is erger. De kans om in een tweede lezing verdere concessies te krijgen van de Raad zijn 'nul'. Het is dus dit of niks. Er wordt vaak gezegd dat de Richtlijn 18 maanden detentie voorschrijft. Dat klopt niet. Lidstaten mogen illegale immigranten onder strikte voorwaarden en criteria maximaal 6 maanden in detentie houden. Alleen in zeer specifieke gevallen mag dat verlengd worden met nog eens maximaal 12 maanden. Er zijn landen waar de situatie heel slecht is, maar het is ook aan de nationale politiek om hun eigen problemen op te lossen! De Franse en Italiaanse oppositie hebben geprobeerd om via deze Europese Richtlijn voor elkaar te krijgen wat ze in eigen land niet is gelukt. Dat ze hiermee het Europese besluitvormingsproces flink ondermijnen, lijkt er niet toe te doen."