Kerncentrales EU nog niet veilig genoeg

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 2 oktober 2012, 0:34.

Vandaag is in de media een conceptdocument verschenen van de Europese Commissie over de stresstest van Europese kerncentrales. "Op basis van wat er nu voorligt is wat ons betreft de belangrijkste conclusie dat na de kernrampen in Three Mile Island en Tsjernobyl urgente afspraken zijn gemaakt om centrales te beveiligen, maar dat tientallen jaren later in sommige lidstaten de aanbevolen verbeteringen nog steeds geïmplementeerd moeten worden. Zeer zorgelijk", aldus Judith Merkies namens de PvdA in Europees Parlement.

''De gevolgen van ongelukken in nucleaire centrales zijn zelden beperkt tot de nationale grenzen en de Commissie beveelt dan ook zeer terecht aan dat nauwe samenwerking en het delen van informatie tussen de verschillende Europese betrokkenen van het allergrootste belang isDe totale kosten voor de verbetering van de veiligheid van de nucleaire centrales schat de Europese Commissie op 10 tot 25 miljard voor alle centrales in de EU'', zegt Merkies.

Merkies: "We zijn tevreden dat de Commissie het hier niet bij laat en in juni 2014 verslag zal uitbrengen van de implementatie van de aanbevelingen."

Donderdag presenteert de Commissie de definitieve documenten inclusief een uitgebreide Commission Staff Working Paper, die meer details vrijgeeft.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual