Kamer eist opheldering over kindermishandeling in pleeggezin

Met dank overgenomen van B.I. (Brigitte) van der BurgĀ i, gepubliceerd op zaterdag 19 mei 2012.

DEN HAAG/ NIEUWLEUSEN - Schokkend en vreselijk. Het artikel gisteren over de verdenking van mishandeling van kinderen in pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen heeft veel reacties losgemaakt, ook in de Tweede Kamer.

De VVD wil dat er naast een politie-onderzoek een onafhankelijk onderzoek komt naar het reilen en zeilen bij de betrokken organisaties.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zegt enorm geschrokken te zijn van de verhalen. "Is er dan helemaal geen toezicht?" Ze vindt het onvoldoende dat alleen de William Schrikker Groep, die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de kinderen in dit huis, intern bekijkt wat er is gebeurd en waar het is misgegaan.

"Het lijkt er op dat de William Schrikker Groep nu alleen onder druk van bezorgde familieleden onderzoek doet. In de aanklacht gaat het om fundamentele dingen, als toezicht, klachtenregistratie en dossiervorming. Daarom is het van groot belang dat de onderste steen boven komt. We moeten - in het belang van alle kinderen - weten of er fouten in het systeem zitten, die dit soort zaken mogelijk maken. Helaas kunnen we het nooit helemaal uitsluiten, maar we moeten er wel alles aan doen om het zoveel mogelijk te voorkomen", vindt het Kamerlid.

Zowel de VVD als het CDA wil dinsdag in de Tweede Kamer vragen stellen over deze zaak. Beide partijen verlangen van de staatssecretaris van VWS onder meer opheldering over de rol van jeugdzorg en -inspectie.

De SP-fractie in provinciale staten van Overijssel heeft ook vragen gesteld. "Het feit dat er kennelijk in de afgelopen jaren wel signalen naar buiten zijn gekomen, maar hier niets mee is gedaan, is reden genoeg om vragen te stellen aan het provinciebestuur", vindt SP-Statenlid Gezina van der Ven.

De SP wil onder meer weten of de signalen de provincie bereikt hebben, en zo ja, waarom er dan zo lang niets mee is gedaan. "De provincie moet toezien op goede en veilige zorg. Juist deze kinderen verdienen een goede opvang en een veilige omgeving."

BRON: http://www.destentor.nl/inbox/hermesinbox/11063827/Kamer-eist-opheldering-over-De-Loot-.ece