Servië op ‘t matje voor Gay Pride-verbod

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2012.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

In Servië is opnieuw de Gay Pride, die aanstaande zondag in Belgrado gehouden zou worden, verboden door de regering. De autoriteiten riepen de organisatie op af te zien van de betoging. Dit verzoek werd niet gehonereerd door het organisatiecomité, waarop de regering overging tot het verbieden van de Gay Pride. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Dacic is de kans op ernstig geweld groot, doordat rechtsextremisten een oproep hadden gedaan om een tegenbetoging te houden. Vorig jaar werd de Gay Pride eveneens verboden, nadat de editie van 2010 eindigde in massaal geweld tegen de deelnemers. Meer dan honderd personen raakte destijds gewond tijdens de onlusten. De VVD heeft daar toen ook vragen over gesteld.

Het verbod is een nieuw dieptepunt in de mensenrechtenbescherming van (seksuele) minderheden in Servië. Namens de VVD stel ik de minister van Buitenlandse Zaken vragen over de situatie en roep ik de regering op om problematiek te bespreken bij de Europese collega’s. Bovendien is de VVD-fractie van mening dat er geen verdere stappen genomen kunnen worden in het toetredingsproces van Servië tot de Europese Unie zonder duidelijke vooruitgang op het gebied van mensenrechtenbescherming voor (seksuele) minderheden.

Schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken:

  • Kent u het artikel “Autoriteiten Servië verbieden Gay Pride en tegendemonstratie”?[1]
  • Hoe beoordeelt u de breed gedragen weigering van de Servische autoriteiten om mee te werken aan organisatie en beveiliging van de Gay Pride?
  • Is er sinds de vorige schriftelijke vragen over dit onderwerp[2] vooruitgang geboekt op het gebied van de mensenrechtenbescherming van seksuele minderheden in Servië?
  • Zult u er wederom bij uw Servische collega’s op aandringen dat (seksuele) minderheden worden beschermd?
  • De VVD-fractie is van mening dat er geen verdere stappen genomen kunnen worden in het toetredingsproces van Servië tot de Europese Unie zonder duidelijke vooruitgang op het gebied van mensenrechtenbescherming voor (seksuele) minderheden. Deelt u de mening van de VVD-fractie?
  • Welke rol gaat het wederom verbieden van de Gay Pride in Servië voor u spelen in het nemen van verdere stappen in het toetredingsproces?

[1] http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/30/gaypride-en-tegendemonstratie-belgrado-verboden/ (30 september 2012).

[2] Kamerstuk 3596, vergaderjaar 2010-2011.