Onverstandig dat Nederland zich afzijdig houdt bij invoering financiële transactietaks

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 12 oktober 2012.
Onverstandig dat Nederland zich afzijdig houdt bij invoering financiële transactietaks
Bron: GroenLinks Europa

Een kopgroep van elf landen waaronder Duitsland, Frankrijk en België heeft besloten om van start te gaan met het invoeren van een financiële transactietak. De mini-belasting op iedere effectentransactie remt speculatie af en zorgt voor een stabieler financieel systeem. De Nederlandse regering sluit zich niet aan bij die kopgroep. GroenLinks juicht de invoering van de taks toe, maar vindt het onverstandig dat Nederland zich afzijdig houdt.

Door de invoering van de financiële transactietaks zal de riskante praktijk van high frequency trading niet langer profijtelijk zijn. Bovendien gaat de financiële sector een eerlijke bijdrage leveren aan het oplossen van de crisis. Mede door het toedoen van die sector gaat de Europese bevolking gebukt onder zware bezuinigingen.

“Ik schaam mij ervoor dat Nederland zich eens te meer opstelt als belastingvrijhaven in Europa door de financiële sector te ontzien”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Ik reken op de PvdA om deelname van Nederland alsnog af te dwingen in de onderhandelingen over het regeerakkoord.”

De Europese Commissie gaat nu een uitgewerkt voorstel voor de belasting op financiële transacties aan de Europese ministers van Financiën van de welwillende landen voorleggen. Eickhout hoopt dat de Europese Commissie de voorstellen van het Europees Parlement daarbij overneemt: “In het oorspronkelijke ontwerp van de taks zitten enkele zwakheden. De aanbevelingen van het Europarlement garanderen een betere afdekking tegen het risico op ontwijking van de belasting.”

Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement ervoor om de grondslag van de financiële transactietaks te verbreden: het vestigingsbeginsel zou moeten worden aangevuld met het uitgiftebeginsel. Daardoor worden alle aandelen, obligaties en derivaten belast die zijn uitgegeven in een land waar de taks geldt, ook wanneer zij elders worden verhandeld. In aanvulling daarop stemde het parlement in met het voorstel van de Groenen voor een verbod op de handel in effecten waarover nog geen belasting is betaald.