Landbouwcommissie wil geen einde maken aan dagenlange dierentransporten

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2012.

De landbouwcommissie van het Europarlement negeert de wens van meer dan een miljoen mensen die via een petitie oproepen om een eind te maken aan de soms dagenlange transporten van dieren naar slachthuizen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld dat zijn collega's van de liberale, christen- en sociaaldemocratische fracties zijn voorstel om de veetransporten tot maximaal acht uur te beperken niet willen ondersteunen. Hij zal proberen in de plenaire vergadering alsnog een einde te maken aan de lange transporten.

“Het gesleep met levende dieren door Europa moet beperkt worden”, reageert Eickhout. “Het is gênant dat mijn collega's dit willen blijven toestaan omdat zij vinden dat wetenschappelijk onvoldoende is vastgesteld hoeveel dieren lijden. Mij lijkt het duidelijk dat als een schaap kon praten, deze ongetwijfeld niet enthousiast zal betogen dat hij geniet van een dagenlange rit in een vrachtwagen.”

Een wetenschappelijk rapport van de Europese Commissie concludeerde tien jaar geleden al dat veetransporten zo kort mogelijk moeten zijn. Ondertussen neemt het gesleep met dieren in Europa alleen maar toe. Eickhout is daarom teleurgesteld dat de landbouwcommissie de Europese Commissie niet oproept hier iets aan te doen, maar dit gesleep alleen wil “heroverwegen”.

In november zal het hele Europarlement zich over de kwestie uitspreken. Eickhout zal een alternatief voorstel indienen dat een eind maakt aan de soms dagenlange transporten van levende dieren. Hij hoopt dat zijn collega's zijn voorstel ondersteunen zodat de Europese Commissie wordt aangespoord om met wetgeving te komen voor de maximale transporttijd van dieren tot acht uur.