Bindende doelstellingen nodig voor duurzame energie

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2012.
Bindende doelstellingen nodig voor duurzame energie
Bron: GroenLinks Europa

Het Europarlement wil dat Europa ambitieuze doelen vaststelt om de energievoorziening duurzamer te maken. De milieucommissie steunde donderdag een voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout voor bindende doelstellingen voor duurzame energie, energiebesparing en CO2-reductie voor 2030. Eickhout hoopt dat zijn signaal aan de Europese Commissie snel opvolging krijgt.

“Heldere doelen zijn nodig om een stabiel investeringsklimaat te creëren”, reageert Eickhout. “De energiecentrale die vandaag gebouwd wordt,staat er over twintig jaar nog. Om te voorkomen dat wij ons nu klemzetten in een fossiele infrastructuur, zijn er snel ambitieuze doelstellingen voor duurzame energie nodig.”

GroenLinks is teleurgesteld dat Nederland zich tegen aparte doelen voor energiebesparing en duurzame energie heeft uitgesproken. Een aparte doelstelling voor duurzame energie in 2030 stimuleert de innovatie die essentieel is om grootschalige uitrol van hernieuwbare energie te bevorderen.

“Nederland wil na 2020 vooral blijven leunen op het CO2-emmissiehandelssysteem om duurzame energie te stimuleren. Helaas ligt het handelssysteem momenteel op zijn gat en kunnen wij er niet op vertrouwen dat de prijs van CO2 op korte termijn een stimulans voor groene energie zal zijn”, aldus Eickhout.

Eickhout zal de komende weken werken aan het verbeteren van het CO2-handelssysteem. Het grootste probleem van de CO2 markt is een teveel aan CO2 rechten waarmee er tot 2025 geen schaarste aan rechten zal zijn. “Zonder een duidelijk politiek signaal naar de markt verliezen marktpartijen hun vertrouwen en zijn CO2 rechten niets meer waard. Dan gooien we ons vervuiler-betaalt-principe overboord.”