Tweede vergaderdag IMF in teken van vertrouwen

Met dank overgenomen van J.C. (Jan Kees) de Jager i, gepubliceerd op zaterdag 13 oktober 2012.

Rijksoverheid.nl omarmt moderne standaarden en technieken.

Uw webbrowser (Microsoft IE6) ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser.

U bevindt zich hier: Home

>
Regering
>
Het kabinet
>
Bewindspersonen
>
Jan Kees de Jager
>
Weblog
>
Tweede vergaderdag IMF in teken van vertrouwen

1.

Tweede vergaderdag IMF in teken van vertrouwen

Weblogbericht | 13-10-2012 | Schuldencrisis

Vandaag de tweede dag vergaderen bij het IMF. Opvallend was de toonzetting van de andere landen richting Europa. Men was een stuk minder kritisch dan een half jaar geleden in Washington. Er waren complimenten voor de vooruitgang die er het afgelopen half jaar is geboekt in de eurozone. Ik heb benadrukt dat we er nog niet zijn. We moeten hard blijven werken om het vertrouwen verder te herwinnen. Iedereen kijkt over onze schouders mee. Ik heb mijn collega's op het hart gedrukt dat we de markten positief moeten verrassen. Meer doen dan ze verwachten. Daarom is het goed dat we in Nederland dit jaar diverse economische hervormingen hebben afgesproken en dat ons verwachte tekort naar 2,7 procent daalt. Niet op de drie procent blijven hangen, maar net iets meer doen op weg naar begrotingsevenwicht en daarna overschot.

In de vergadering vandaag heb ik verder toegelicht waarom de tegenstelling van bezuinigen tegenover stimuleren volgens mij een valse is. Sinds 2008 hebben overheden in Europa de economie enorm gestimuleerd. Door directe steun aan bijvoorbeeld de banken, maar ook door de automatische stabilisatoren die we in ons begrotingssysteem kennen. Dat betekent dat we bij bijvoorbeeld tegenvallende belastinginkomsten niet meteen extra maatregelen hoeven te nemen. Er zijn grote gaten geslagen in onze begroting, ons tekort is enorm opgelopen, maar dit heeft ons weinig groei gebracht. Dat heeft te maken met het negatieve vertrouwen dat er nu heerst. Vertrouwen dat we alleen kunnen herwinnen door structurele hervormingen. Als je meer blijft uitgeven dan er binnenkomt, loopt je tekort verder op, wordt het vertrouwen alleen maar lager en kom je in een negatieve spiraal. Deze crisis heeft structureel budgettaire gaten geslagen. En die los je alleen op met structurele hervormingen en het aanpassen van de overheidsuitgaven aan dit nieuwe niveau. De overheid kan dat niet oplossen door meer uitgaven, het herstel van de vraag moet echt van private investeerders en de consument komen. En dat gebeurt alleen als het vertrouwen herstelt.

Geen gemakkelijk verhaal, geen simpele oplossing en iedereen zal er wat van merken. Maar de enige manier om er beter uit te komen.