Biobrandstoffen: Europese Commissie laat deur open voor greenwashing

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 18 oktober 2012.
Biobrandstoffen: Europese Commissie laat deur open voor greenwashing
Bron: GroenLinks Europa

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar plannen om het Europees biobrandstoffenbeleid te verbeteren. In het voorstel ontbreken maatregelen om negatieve effecten van biobrandstoffen op klimaatverandering te verminderen, een grote omissie aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

“De Europese Commissie is gezwicht voor de lobby van de biodieselindustrie”, stelt Eickhout. Wanneer bossen worden omgehakt vanwege de grotere vraag naar biobrandstoffen zijn volgens wetenschappers de gevolgen voor het klimaat slechter dan bij gebruik gewone benzine en diesel. De Europese consumenten heeft op die manier geen zekerheid of de biobrandstoffen in hun auto's goed zijn voor de planeet.

Volgens het voorstel van de Europese Commissie moeten fabrikanten deze indirecte emissies wel rapporteren, maar ze hoeven er geen rekening mee te houden. Investeerders worden niet aangemoedigd om te kiezen voor de biobrandstoffen die werkelijk beter zijn voor het klimaat. “Een grote vergissing van de Europese Commissie die hiermee de deur voor greenwashing wagenwijd open laat”, aldus Eickhout. “De destructie van tropische regenwouden voor de productie van brandstoffen kan dus blijven doorgaan.

Voedselgewassen voor biobrandstoffen

De Europese Commissie wil het gebruiken van voedsel als brandstof voor auto's ontmoedigen door een plafond van vijf procent in te stellen voor het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstoffen. Eickhout: “Klimaatverandering leidt tot grotere voedseltekorten en hogere voedselprijzen: als we nu auto's blijven laten rijden op voedsel wordt het een niet te stoppen spiraal van ellende.”

Het Europees Parlement vroeg op aandringen van de Groenen vier jaar geleden al om wetgeving die het indirect landgebruik van biobrandstoffen aanpakt. Met de directe uitstoot van biobrandstoffen houdt de EU-wetgeving al rekening, maar met deze indirecte emissies nog niet. Het Europees Parlement buigt zich nu over de voorstellen van de Europese Commissie. Eickhout gaat zich inzetten om ze flink te verbeteren.