Stop verplichte privatisering water! - Hoofdinhoud
Griekenland en Portugal willen onder druk van Europa hun drinkwatervoorziening volledig of voor een belangrijk deel privatiseren. Sinds de privatiseringsgolf in de jaren negentig is er overal in de wereld bewijs te vinden dat dit een zeer slecht idee is. De kwaliteit en toegankelijkheid van deze basisbehoefte staan erdoor onder druk. Niettemin worden deze landen hiertoe gedwongen in ruil voor het steunpakket vanuit de EU. Daarom heeft een aantal maatschappelijke organisaties zeer terecht bij de Europese Commissie geprotesteerd tegen deze verplichting. Het antwoord op hun brief liegt er niet om. De Europese Commissie is niet van plan om deze eis aan die landen in te trekken. Tijd om vanuit Nederland de Commissie op andere gedachten te brengen. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:
Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën over de verplichte privatisering van waterbedrijven in ruil voor Europese steunleningen
1
Hebt u kennis genomen van de publieke briefwisseling tussen de Europese Commissie en verschillende maatschappelijke organisaties over de verplichte privatisering van de collectieve watervoorziening? (1)
2
Is het juist dat Griekenland en Portugal verplicht zijn hun waterbedrijven te privatiseren als voorwaarde voor financiële steun vanuit de EU? Indien ja, kunt u aangeven vanuit welke instantie(s) deze voorwaarde naar voren is gebracht en wie verantwoordelijk is voor het uiteindelijk vaststellen van deze voorwaarde?
3
Bent u het met mij eens dat de EU bij het verlenen van financiële steun geen voorwaarden zou moeten stellen die de beschikbaarheid en kwaliteit van bepaalde publieke voorzieningen, waaronder die van collectieve watervoorziening, in gevaar kunnen brengen? Indien neen, waarom niet?
4
Deelt u mijn mening dat vanuit de Europese verdragen en geldende Europese wetgeving de Europese Commissie neutraal hoort te handelen ten aanzien van de mate waarin de collectieve watervoorziening in deze lidstaten behoort te worden geprivatiseerd? (2) Indien neen, waarom niet? Indien ja, bent u het met mij eens dat het standpunt van de Commissie hier niet mee in overeenstemming is?
5
Bent u nog steeds tegen volledige privatisering van de drinkwatervoorziening en van mening dat landen vrij behoren te zijn in het maken van deze beslissing? (3) Zo ja, op welke wijze heeft u dit standpunt tot uitdrukking laten komen bij de gesprekken over de voorwaarden die gesteld zijn aan programmalanden als Griekenland en Portugal?
6
Klopt het dat Griekenland op het punt staat meerderheidsbelangen in verschillende waterbedrijven te verkopen en Portugal plannen heeft om het publieke waterbedrijf te privatiseren? (4) (5) Indien ja, kunt u aangeven op welke wijze de Commissie garandeert en controleert dat de toegang tot de drinkwatervoorziening behouden blijft?
Bronnen:
-
1)http://www.tni.org/article/ec-stop-imposing-privatisation-water?context=599
-
2)Gelet op artikel 345 VWEU en artikel 17 van de richtlijn
-
3)Antwoorden vragen van het lid Irrgang over Waterprivatisering door de
Wereldbank, 10 mei 2012, 2012Z08819, DFV/IF-096/2012
-
4)http://www.hradf.com/uploads/files/20120425-report-q1-2012-en.pdf
-
5)http://www.waterforum.net/component/content/article/5-archief/2208-portugal-stelt-privatisering-waterbedrijf-uit