Sargentini wil uitleg eurocommissaris over uitstel herziening bewaarplicht telefoon- en internetdata - Hoofdinhoud
Geen enkele Europese wet schendt de privacy op zo'n grove wijze als de bewaarplicht voor telefoon- en internetgegevens. Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) kondigde eerder een herziening van de bewaarplicht in 2012 aan, maar ze schuift deze nu op de lange baan. Daarmee ontneemt Malmström tegenstanders van de bewaarplicht waaronder GroenLinks, de kans om de afschaffing van de bewaarplicht in stemming te brengen in het Europarlement. Europarlementariër Judith Sargentini roept Malmström hierover vanavond in een debat ter verantwoording.
Waar en met wie je belt, wanneer je online bent en met wie je mailt; al die gegevens worden langdurig opgeslagen door telecom- en internetproviders, ten behoeve van politie en inlichtingendiensten.
“Er is geen Europese wet die zo desastreus is voor de privacy”, stelt Sargentini. “Europese regeringen kunnen niet eens aantonen dat de bewaarplicht daadwerkelijk helpt bij het opsporen van misdrijven of het voorkomen van terreur. Het is hoog tijd om de bewaarplicht af te schaffen.”
GroenLinks wil de bewaarplicht vervangen door een systeem dat minder inbreuk maakt op grondrechten. Bijvoorbeeld het systeem van quick freeze, waarbij alleen de verkeersgegevens worden opgeslagen van mensen tegen wie een concrete verdenking bestaat. “Maar we kunnen dit alternatief alleen in stemming brengen als Malmström met een herzieningsvoorstel komt”, zegt Sargenini.
“Malmström lijkt bang dat morrelen aan de bewaarplicht haar in botsing brengt met de nationale regeringen”, aldus Sargentini. “Ik vind dat ze die confrontatie aan moet gaan. De publieke opinie kan een machtige bondgenoot zijn. Het massale activisme van internetters kan regeringen op andere gedachten brengen, zo hebben we bij het antipiraterijverdrag ACTA gezien.”
Sargentini vindt het onaanvaardbaar dat Malmström treuzelt met de herziening van de bewaarplicht, maar ondertussen Duitsland voor de Europese rechter sleept omdat dit land niet voldoet aan de bewaarplicht. Het Duitse grondwettelijke hof heeft grote privacybezwaren aangevoerd tegen de bewaarplicht.
Sargentini: “Hoe kan Malmström nu een boete van 315.000 euro per dag eisen van Duitsland, terwijl zij zelf erkent dat er veel mis is met de bewaarplicht? Laat Malmström eerst zelf haar werk doen, voordat ze anderen de maat neemt.”
Het debat met Malmström over de bewaarplicht is vanavond vanaf 21 uur live te volgen via de website van het Europees Parlement, daar zijn ook de vragen beschikbaar zoals ze zijn ingediend door Sargentini en andere Europarlementariërs van de Groenen.