CDA stelt Kamervragen over slechte hygiëne in ziekenhuizen

Met dank overgenomen van H.G.J. (Hanke) Bruins Slot i, gepubliceerd op woensdag 26 september 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Minister Schippers gaat ziekenhuizen en artsenorganisaties ‘de oren wassen’ over het handen wassen. Die toezegging kreeg ik naar aanleiding van haar vragen tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de vragen was het bericht in het programma Zembla dat nog steeds honderden mensen onnodig sterven in ziekenhuizen door slechte hygiëne. Artsen en verpleegkundigen blijken slecht om te gaan met de voorschriften rondom hygiëne. Ze dragen, in strijd met de regels, horloges, sieraden en lange mouwen, wat bij patiënten kan leiden tot infecties met dodelijke afloop. Ze kennen de regels maar passen ze toch niet toe, en spreken elkaar daar ook niet op aan.

Voor het CDA is patiëntveiligheid van levensbelang. Ik wilde dan ook graag weten of de ziekenhuizen die in het programma Zembla werden besproken uitzonderingen zijn, of dat het overal zo toegaat. Ook wilde ze van de minister weten wat die er aan gaat doen om het bewustzijn op dit gebied te vergroten.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten beantwoordde de vragen namens minister Schippers, omdat deze op werkbezoek is in China. De staatssecretaris gaf aan dat er geen recente rapportages van de inspecties zijn over deze kwestie, en hoe het in andere ziekenhuizen gaat. Zembla had vooral ziekenhuizen bezocht waar veel vrijwilligers werken. Maar de staatssecretaris zegde wel toe dat minister Schippers de ziekenhuizen en artsenorganisaties ,,de oren zal wassen'' over de hygiëne in ziekenhuizen. Ook zal de Kamer via een brief op de hoogte worden gesteld van de laatste stand van zaken.