Merkies onderzoekt voortgang afvalproblematiek in Italië

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op vrijdag 26 oktober 2012, 0:36.

Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement, geeft de komende week wederom leiding aan een onderzoeksdelegatie van het Europees Parlement die de voortgang van de afvalproblematiek in Zuid-Italië (regio Campania) onderzoekt. Het bezoek van Merkies aan Italië ligt gevoelig, vanwege de grote politieke en economische gevolgen van het afvalprobleem. "Het is vreselijk om te zien hoe politici en bedrijven politieke spelletjes spelen ten koste van de lokale bevolking en het milieu", aldus Merkies.

Boete

Italië moet waarschijnlijk een boete van 56 miljoen euro betalen. De Europese Commissie heeft vorige week aan het Europees Hof van Justitie gevraagd om Italië te veroordelen vanwege het niet nakomen van eerdere toezeggingen met betrekking tot het opruimen van afval. In 2010 werd Italië ook al veroordeeld wegens het niet naleven van de Europese milieuwetten en -regels voor het storten van afval.

Opschorten regionale fondsen

Merkies gaat zich komende week met een parlementaire onderzoeksdelegatie ter plaatse laten informeren over de situatie in Campania. Het is de tweede keer dat Merkies een dergelijk bezoek leidt. In september 2010 presenteerde zij een rapport over een bezoek van april dat jaar waarin werd aangedrongen op een structurele oplossing van de vuilniscrisis. Een van de uitkomsten van de missie destijds was het opschorten van de Europese regionale fondsen totdat de regio zijn afvalbeheersplannen weer op orde heeft.

Bron afbeelding: SXC / johnnyberg