Nog tien dagen!

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 27 oktober 2012, 1:12.
Nog tien dagen!
Bron: Blog Kees Verhoeven

De formatie van een nieuw kabinet zit in de laatste fase. De namen van nieuwe ministeries (Handel en Hulp; Wonen en Rijksdienst!) en kandidaten voor ministersposten (PvdA-er Asscher vice-premier op Sociale Zaken? VVD-er Blok of toch Kamp op EZ?) zoemen lustig rond in de wandelgangen. Terwijl verder vooral radiostilte wordt gepredikt.

Lopende Zaken

Intussen gaat de Tweede Kamer door met dagelijkse dingen en het afhandelen van lopende zaken. Zo worden wekelijks twee departementale begrotingen besproken. Komende week zijn Economische Zaken en Wonen aan de beurt.

Ook zijn er zaken waar de Kamer een vinger aan de pols of een oogje in het zeil moet houden. Blijven de stijgingen van de OZB binnen de perken? Functioneert het toezicht op collectieve beheersorganisaties voor het auteursrecht (zoals Buma/Stemra)? Blijft met de thuiskopieheffing op telefoons en tablets van Teeven het gevreesde downloadverbod uit? Hoe verloopt de uitvoering en handhaving van de zogenoemde cookiewet in de praktijk?

Koopzondag

En er worden wetten behandeld. Zoals de initiatiefwet van D66 en GroenLinks over de winkeltijden. Afgelopen woensdag mochten Liesbeth van Tongeren (GL) en ik de -oorspronkelijk van Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GL) afkomstige- wet over de koopzondagen verdedigen in het zogenaamde ministersvak K. Boris was erbij (zie foto) en ook EZ-minister Maxime Verhagen stond ons bij als adviseur van de Tweede Kamer.

Het werd een stevig debat dat zich toespitste op de vraag of gemeenten goed in staat zijn alle belangen af te wegen bij het bepalen van het aantal koopzondagen. Kijk hier de eerste en de tweede termijn terug.

Komende dinsdag stemt de Kamer erover. Hoewel de Christelijke partijen en ook de SP kritisch zijn, lijkt ons voorstel met steun van VVD en PvdA een meerderheid te gaan behalen.

Climax

Intussen denderen de Amerikaanse presidentsverkiezingen naar de climax. Nog tien dagen te gaan en Romney en Obama gaan onveranderd nek aan nek. Romney nam landelijk een lichte voorsprong in sommige polls maar Obama lijkt in de meeste doorslaggevende swing states (Ohio, Wisconsin, Nevada, Virginia, Colorado, Iowa, New Hampshire, Florida) toch een stabiele lead te hebben en te houden. En op basis daarvan zie je dat de opmars van Romney weer wat stagneert. Daarbij hielp het Obama ook dat hij het derde en laatste tv-debat won. Ook al ging het over foreign affairs, een onderwerp dat de meeste Amerikanen niet bijster boeit: "It's the Economy, stupid!"

Het blijft razend spannend. Over tien dagen weten we het. Wie de Amerikaanse president is. En hoe ons kabinet eruit ziet, natuurlijk.