Europees actieplan auto-industrie onder de maat

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 8 november 2012.
Europees actieplan auto-industrie onder de maat
Bron: Blog Bas Eickhout

De Europese auto-industrie kan alleen overeind blijven door innovatie en de productie van duurzame auto's, maar de Europese regelgeving die deze innovatie maat aanjagen schiet ernstig tekort, constateert Europarlementariër Bas Eickhout. De Europese Commissie presenteerde donderdag haar CARS2020-actieplan om de kwakkelende auto-industrie in Europa niet leven in te blazen.

“De plannen van de Europese Commissie voor de auto-industrie staan bol van de mooie groene woorden, maar daar wordt geen enkele concrete maatregel aan gekoppeld”, aldus Eickhout. “Het plan komt er dus eigenlijk op neer dat Europa een ouderwetse, vervuilende industrie subsidieert, zonder voorwaarden te stellen om die industrie duurzaam en toekomstbestendig te maken.”

Eickhout betreurt dat de Europese Commissie nalaat om een CO2-labelsysteem voor auto's te introduceren. Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, heeft al energielabels voor auto's ingevoerd, maar dit is nog niet overal het geval en bovendien kunnen de onderlinge systemen verschillen. “Met een eenduidig energielabel kunnen consumenten direct zien hoe zuinig de auto is. Zo stimuleer je de verkoop van relatief schone auto's.”