Luchtvaart en Europese Unie dichter bij overeenstemming over emissiesysteem

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op zaterdag 10 november 2012, 0:37.
Luchtvaart en Europese Unie dichter bij overeenstemming over emissiesysteem
Bron: Blog Judith Merkies

Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA, is voorzichtig tevreden over de stap die de internationale luchtvaartorganisatie (ICAO) heeft gezet in het slepende conflict met de Europese Unie over de emissierechten op CO2. "We zijn er nog lang niet, maar dit zou kunnen wijzen op een groeiend gevoel van urgentie binnen de luchtvaartbranche" aldus Judith Merkies.

Vrijdagavond heeft de ICAO-council een nieuw tijdspad uitgezet voor de ICAO om te komen tot een wereldwijd emissiesysteem. Het doel is om rond juni 2013 met een definitief voorstel te komen dat wereldwijd zou kunnen worden ingezet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

"De grote vraag is of Europa uitstel geeft aan de luchvaartmaatschappijen. Dat zou wel eens de urgentie kunnen weghalen" aldus Judith Merkies "Zeker nu we zo pijnlijk worden geconfronteerd met de gevolgen van mondiale opwarming, is een snelle beperking van de groei in CO2-uitstoot cruciaal. Als de ICAO echt serieus wil werken aan een alternatief, zou het voor de hand liggen dat er een uitgewerkt plan is voordat begin 2013 de eerste rekeningen worden verstuurd aan de luchtvaartmaatschappijen."

Emissions Trading Scheme

Sinds 2012 zijn luchtvaartmaatschappijen in Europa gehouden aan regels die de uitstoot van CO2 moeten beperken. Het Emissions Trading Scheme (ETS) verplicht luchtvaartmaatschappijen die landen en vertrekken op Europese luchthavens te betalen voor iedere ton CO2 die wordt uitgestoten. Vanuit China, India, Rusland en de VS is er veel weerstand tegen deze regels. Europees Commissaris voor het klimaat Connie Hedegaard (Denemarken) heeft eerder aangegeven te willen praten over aanpassing van dit systeem, mits de luchtvaart met een goed alternatief zou komen. Die eerste stap lijkt nu gezet.

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1377008