Nederland scoort slecht op hernieuwbare energie in Europees landenrapport - Hoofdinhoud
De Europese Commissie heeft op donderdag 15 november haar landenrapporten over energie gepresenteerd. Hierin evalueert de Commissie de implementatie van energieregelgeving voor iedere lidstaat. Voor Nederland is het aandeel geconsumeerde energie dat voorkomt uit hernieuwbare bronnen erg laag: 3,4% in 2010. Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA: "Dit is een bedroevend laag percentage, een van de allerlaagste in de hele EU. Er is nog een lange weg te gaan."
Investeer in kleinschalige energie-opwekking
Volgens Europese afspraken moet Nederland tegen 2020 14% van haar energie uit hernieuwbare bronnen als zon, water of wind halen. De doelstellingen in het regeerakkoord zijn met 16% nog scherper. Merkies: "Om dit percentage toch te bereiken, zie ik vooral mogelijkheden in investeringen in kleinschalige energie-opwekking. Door middel van belastingvoordelen kan de overheid bevorderen dat mensen zelf, of woningcoöperaties, hun energie opwekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, of miniwindmolens in de tuin te plaatsen."
In Nederland is aardgas is nog steeds de belangrijkste energiebron. Nederland is met bijna 40% van de totale EU-productie nog steeds de grootste gasproducent in Europa.
Bron afbeelding: flickr / Jeremy Levine Design.