Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 15 november 2012, 0:18.

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar nieuwe strategie voor waterbeleid A Blueprint to Safeguard Europe´s Water Resources. Daarvoor werd het bestaande beleid onder de loep genomen en gekeken hoever de lidstaten staan in de uitvoering ervan. Voornaamste conclusie is dat de bestaande wetgeving niet voldoende geïmplementeerd wordt.

De voornaamste Europese afspraken omtrent water vallen onder de Kaderrichtlijn Water die standaarden bepaalt voor waterkwaliteit vanaf 2015. "Uit de evaluatie blijkt dat deze regelgeving goed is. Het heeft ertoe geleid dat bijna elk land een actieplan heeft opgemaakt met maatregelen om de ecologische kwaliteit van hun grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Maar de concrete implementatie hiervan blijft vaak achterwege. Ook is betere integratie tussen het water- en landbouwbeleid nodig, zodat deze elkaar ondersteunen in plaats van elkaar tegenwerken", aldus Judith Merkies.

Over het Nederlandse waterbeleid is de Commissie matig positief. "De Europese Commissie erkent het sterke Nederlandse beleid inzake watermanagement. Zwak punt is echter dat er te weinig transparantie en coördinatie is tussen de verschillende bestuurslagen die hierbij betrokken zijn."

De Europese Commissie presenteert tenslotte een 50-tal beleidsopties, bijna allen gericht op het beter implementeren van de bestaande wet- en regelgeving. Enkel op het gebied van hergebruik van afvalwater kondigt de Europese Commissie nieuwe regelgeving aan.