Stop absurd hoge toeslagen op Europese creditcardbetalingen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 20 november 2012, 18:12.
Stop absurd hoge toeslagen op Europese creditcardbetalingen
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement i wil af van extra kosten voor betalingen met creditcards en voor online betalingen. Europarlementariër Bas Eickhout i is tevreden met de voorstellen die het Europarlement dinsdag aannam om de belangen van consumenten centraal te stellen in nieuwe regelgeving voor de Europese betaalmarkt.

Eickhout is woordvoerder namens de Groenen in het Europees Parlement: “Creditcardaanbieders en banken hebben een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor creditcardaankopen bij verkopers. Dit onderonsje tussen banken en creditcardbedrijven moet stoppen, want het zijn de consumenten die er de prijs voor betalen.”

Volgens Eickhout werkt de concurrentie op de betaalmarkt niet goed. Daardoor ontbreekt de prikkel om de transactiekosten van creditcardbetalingen omlaag te brengen en is het onaantrekkelijk voor banken om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken.

Onterechte toeslagen

Consumenten krijgen daarnaast vaak onterecht een toeslag bij een onlinebestelling met een creditcard. Consumenten hebben op het internet niet altijd de keuze voor een alternatieve betaalwijze zonder toeslag, zeker niet bij grensoverschrijdende aankopen. De Europese Commissie i moet nu zo snel mogelijk gaan kijken naar de mogelijkheid van een verbod van dit soort toeslagen die soms absurd hoog zijn.

Op initiatief van GroenLinks i vraagt het Europarlement om een zorgvuldige omgang met de data van betalingen, de bescherming van privacy en het tegengaan van fraude. Eickhout drong met succes aan op duidelijke transparantieregels en om het vergaren en bewaren van creditcarddata zoveel mogelijk te beperken.

Op basis van het voorstel dat vandaag is aangenomen door het Europees Parlement komt de Europese Commissie in de loop van 2013 met voorstellen voor wetgeving om de betaalmarkt voor creditcards en online en mobiele betalingen te reguleren.