Europees Parlement buigt zich over tolweg op internet - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement buigt zich vanavond over voorstellen van Europese telecombedrijven om grote websites als YouTube en Facebook meer te laten betalen voor hun internetverkeer. De telecombedrijven hopen om hiermee om hun haperende verdienmodellen op te lappen. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, dient samen met andere parlementariërs een resolutie in die afstand neemt van de plannen van de Europese brancheorganisatie voor telecombedrijven ETNO voor zo'n tolweg op internet.
Sargentini ziet niets in de voorstellen van ETNO en verwacht dat het Europarlement het in meerderheid met haar eens zal zijn:
“Telecombedrijven zijn verslaafd geraakt aan belminuten, daarmee boekten ze in het verleden grote winsten. Ze vinden het nu moeilijk om af te kicken en over te schakelen naar het internettijdperk.”
Nu vragen de telecombedrijven zelfs aan de Verenigde Naties om ze te helpen door kunstmatig nieuwe inkomstenstromen te creëren.
Open structuur
De plannen van ETNO zijn een bedreiging voor de ontwikkeling van internet. Juist door de open structuur is het internet ontstaan zoals het nu is. Nieuwe partijen hebben geen nadelen ten opzichte van gevestigde partijen en kunnen heel snel groeien. “Maar door de ETNO-voorstellen zouden kleine bedrijfjes alleen succesvol kunnen worden als ze een zak geld meenemen voor de telecomaanbieders. Dat is slecht voor digitale innovatie en dus ook slecht voor onze economie”, aldus Sargenini.
Het feit dat het telecom-landschap verandert biedt juist kansen voor internetaanbieders als KPN, T-mobile en Vodafone, stelt Sargentini. “Mensen willen snel internet, waar ze ook zijn. De verdienmodellen zullen de komende jaren omgegooid worden van belminuten naar megabytes. En de aanbieders van grote hoeveelheden data? Die betalen daar ook allang voor. Gewoon, aan hun eigen provider.”
Spelregels voor internationale telecomwereld
De voorstellen van ETNO worden behandeld op de komende conferentie van de Internationale Telecomunie (ITU) in Dubai in december. Daar worden de spelregels voor de internationale telecomwereld bepaald. Sargentini is ook uiterst kritisch over plannen vanuit Rusland en China, die overheden meer greep willen geven op het internet, met alle gevolgen van dien voor de vrijheid van meningsuiting. De voorgestelde resolutie van Sargentini en anderen neemt ook afstand van deze plannen. Eerder al liet Eurocommissaris Kroes in antwoord op vragen van Sargentini weten dat ook zij de plannen van ETNO niet steunt.