Europese crisisaanpak moet democratischer en socialer

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2012, 11:51.
Europese crisisaanpak moet democratischer en socialer
Bron: GroenLinks Europa

Het moet democratischer en socialer. Dat is de boodschap die het Europees Parlement dinsdag gaf aan Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Het uitgebreide antwoord van het Europarlement op de plannen van Van Rompuy voor versterking van de economische en monetaire unie kreeg de steun van de vier grootste fracties, waaronder de Groenen.

“Om het vertrouwen in de euro te herstellen zijn sterkere Europese instituties nodig: Van een Europese minister van Financiën tot een Europese bankentoezichthouder met doorzettingsmacht”, stelt Bas Eickhout, woordvoerder economische zaken namens GroenLinks in het Europees Parlement. “Maar daarbij moet de democratische controle ook versterkt worden. Het 'tussenrapport' dat Van Rompuy in oktober presenteerde, is juist op dit punt ontstellend vaag.”

Democratischer

  • Een toekomstige Europese minister van Financiën moet individueel verantwoording afleggen aan het Europarlement, zo stelt de vandaag aangenomen resolutie. Dat betekent dat hij of zij ook door het Europarlement kan worden weggestuurd.
  • De voorzitter van de Europese toezichthouder op banken., die al in 2013 van kracht moet worden, moet door het Europarlement te worden goedgekeurd en in het Europees Parlement verantwoording af te leggen. Het parlementaire recht van enquête moet zich ook uitstrekken tot dezed bankentoezichthouder.
  • Het Europees semester, de procedure die het financieel en economisch beleid van de EU-landen toetst, moet democratischer: zo moet het Europees Parlement zeggenschap krijgen over de richtsnoeren die de Europese Commissie hanteert en moeten nationale parlementen de hervormingsplannen die hun regering in Brussel indient vooraf bespreken.

Socialer

De hervormingen, bezuinigingen en investeringen waartoe regeringen zich binnen het Europees semester verplichten, moeten strikter getoetst worden op hun gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale bescherming, vindt het Europees Parlement. Het pleit tevens voor een omvattend Sociaal Pact, dat bij voorrang de jeugdwerkloosheid aanpakt.

“De vier pijlers in het plan van Van Rompuy - bankenunie, begrotingsunie, economische unie en democratische unie - volstaan niet om de muntunie een stevig draagvlak te geven”, aldus Marije Cornelissen, woordvoerder sociale zaken namens GroenLinks in het Europees Parlement. Cornelissen wil een vijfde pijler toevoegen: de sociale unie.

Cornelissen: “De EU mag niet blind blijven voor de sociale gevolgen van de crisis: armoede en werkloosheid nemen toe. Inmiddels is meer dan één op vijf van de jongeren tevergeefs op zoek naar werk. Het is hoog tijd om te investeren in een Europese jeugdwerkgarantie, die alle werkzoekende jongeren een baan, stage of opleiding biedt.”

Verkiezingen

Voor een werkelijk solide en democratische muntunie is een wijziging van de Europese verdragen nodig, zo stelt de vandaag aangenomen resolutie. Het Europees Parlement wil al vóór de Europese verkiezingen van 2014 starten met de voorbereiding van een Conventie, die voorstellen voor verdragsherziening moet opstellen. “Zo promoveren we de toekomstige vormgeving van de EU tot inzet van de verkiezingen”, constateert Eickhout. “Politieke partijen zullen hom of kuit moeten geven.”