Koehandel EU-meerjarenbegroting bedreigt toekomstgerichte investeringen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2012, 16:11.
Koehandel EU-meerjarenbegroting bedreigt toekomstgerichte investeringen
Bron: GroenLinks Europa

In hun strijd over de hoogte van de Europese begroting verliezen de nationale regeringen uit het oog waar het om gaat: Europa voorbereiden op de toekomst. Dat zei GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout i woensdag in het debat in het Europees Parlement over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.

“De investeringen die nodig zijn om uitdagingen zoals grondstoffenschaarste aan te pakken dreigen het grootste slachtoffer te worden van de koehandel tussen nettobetalers en netto-ontvangers.”

“Anders dan nationale begrotingen is de Europese begroting grotendeels een investeringsbegroting”, stelt Eickhout. De regeringsleiders hebben de noodzaak van meer investeringen herhaaldelijk onderstreept. Bijvoorbeeld toen zij eerder dit jaar een Groeipact sloten en de Europese Investeringsbank i van extra kapitaal voorzagen.

Ten koste van toekomstgerichte investeringen

Nu dreigen de regeringsleiders hun eigen investeringsoffensief te ondermijnen door de Europese meerjarenbegroting uit te kleden. Dat gaat vooral ten koste van de meest toekomstgerichte investeringen die Europese landen gezamenlijk moeten aanjagen, juist in deze tijd van crisis, zoals:

  • investeringen in een economie die grondstoffen niet langer verspilt maar hergebruikt,
  • in een robuust Europees stroomnet dat de opmars van groene energie aankan.

Herman van Rompuy i, de voorzitter van de Europese Raad i, heeft voorgesteld om fors te korten op de ontwerp-meerjarenbegroting van de Europese Commissie. “Daarbij zie je dat er twaalf procent gekort wordt op onderzoek en ontwikkeling, terwijl bijvoorbeeld op de inkomenstoeslagen voor landbouwers nog geen vijf procent wordt gekort”, reageert Eickhout. “De regeringen die van innovatie een speerpunt maken, zoals de Nederlandse, zullen dit niet terug kunnen draaien als zij tegelijk vasthouden aan een verdere verlaging van de meerjarenbegroting. Goedkoop wordt zo duurkoop.”

Financiële transactietaks

Van Rompuy stelt, in navolging van de Europese Commissie, voor om twee derde van de opbrengst van de toekomstige financiële transactietaks (FTT) aan te wenden voor de financiering van de Europese begroting. Eickhout steunt dit voorstel: “Omdat de FTT een Europese maatregel is, is het logisch dat het grootste deel van de opbrengst in de Europese kas vloeit. Zo wordt de financiering van de EU minder afhankelijk van bijdragen uit nationale schatkisten. Dat kan de koehandel tussen nettobetalers en netto-ontvangers terugdringen.”

Donderdagavond start de eurotop waarbij de Europese regeringsleiders overeenstemming proberen te bereiken over de meerjarenbegroting. Als dat lukt - wat lang niet zeker is - moeten zij ook nog de instemming van het Europees Parlement zien te verkrijgen.