Verbod op ontvinnen van haaien

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 22 november 2012.

Het Europees Parlement stemde donderdag in met een verbod op het ontvinnen van haaien aan boord van schepen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat er nu een einde komt aan het ontvinnen van haaien die vervolgens overboord worden gegooid.

Eickhout: “Het is hoog tijd dat we een einde maken aan de het doden van haaien louter en alleen om hun vin. Dat is een absurde verspilling van deze met uitsterven bedreigde dieren.”

Door een uitzondering in het verbod op het ontvinnen van haaien uit 2003, konden haaienvinnen apart aan wal werden gebracht. Het was daarom niet te controleren of de haaien in een andere haven binnen werden gebracht of in zee werden gegooid. Het Europarlement maakte vandaag een einde aan deze uitzondering.

Een derde van de Europese haaien wordt als bedreigde diersoort beschouwd. Haaien groeien langzaam en produceren weinig nakomelingen waardoor ze gevoelig voor overbevissing zijn. GroenLinks ijvert al langere tijd voor het opnemen van een aantal soorten met uitsterven bedreigde haaien op de lijst van internationaal beschermde diersoorten (CITES). Zodat het vissen op de meest bedreigde soorten niet langer wordt toegestaan.

Eickhout: “Helaas wordt de lucratieve handel in haaienvinnen nog altijd belangrijker gevonden dan het beschermen van diezelfde haaien tegen uitsterven.”

Jaarlijks wordt er zo'n 42.000 ton aan haaien gevangen aan boord van schepen, vaak als bijvangst van andere vissen. Aan boord worden de vinnen afgesneden en opgeslagen. De haaienvinnen zijn slechts vijf procent van het totale gewicht van de haai. Ze worden afgesneden omdat dit het meest waardevolle deel van de haai is. Met name in Azië is de haaienvin een populair product, om haaienvinnensoep van te maken.