Leerlingenvervoer - Hoofdinhoud
Van ons als raad wordt gevraagd om akkoord te gaan met de verordening “leerlingenvervoer Lansingerland”, het stuk is besproken in de commissie Samenleving en daar kwamen we er niet uit, waarom eigenlijk niet?
Voor de PvdA is die vraag heel simpel te beantwoorden, dit voorstel dient niet het belang van kinderen en hun ouders, maar lijkt vooral gericht op een sluitende begroting. Als je de cijfers nader bestudeert blijkt de taakstelling van 250.000 euro al geslonken te zijn naar 60.000 euro door “verwachte besparingen zonder maatregelen”. Toch gaan we vervolgens de verordening zo inrichten als gemeente, zodat er een “verwachte”opbrengst van 110.000 euro is. Met andere woorden: er is ineens 50.000 over…
Terugkomend op de opgelegde taakstelling vanuit de raad, die ging over 250.000 euro, daar blijft na (verwachte) besparingen zonder maatregelen 60.000 euro van over, de vraag van de PvdA is: moeten we deze maatschappelijke onrust wel willen als gemeente, als we in staat zijn met schijnbaar weinig inspanning 400.000 euro extra voor een winkelstraat te vinden?
Passend onderwijs zal volgens de planning in 2012 in de wetgeving worden verankerd. Passend onderwijs verplicht scholen om ieder kind een passend aanbod te doen, zo dicht mogelijk bij huis. Mocht een school daar zelf niet toe in staat zijn, dienen partners gezocht te worden om dat aanbod samen te regelen. De wethouder heeft gesprekken gevoerd met diverse scholen over de invulling van passend onderwijs hoe reëel is het dat SBO kinderen opgevangen kunnen worden op regulier basisonderwijs na deze gesprekken?
Kinderen op een SBO school dienen na het verlaten van deze school dezelfde basiskennis in huis te hebben als kinderen die op regulier basisschool hebben gezeten, maar ze mogen daar wel langer over doen. Uitlopen kan tot 14 jaar. Zelfstandig op de fiets of met het openbaar vervoer is alleen een oplossing als kinderen dit echt kunnen. Voor de kinderen die dit niet kunnen zal de gemeente toch op zoek moeten naar een andere oplossing.
Sommige ouders hebben aangegeven zelf niet in staat te zijn mee te reizen met hun kind, omdat voor elk probleem vrijwel altijd al een oplossing is bedacht vond ik informatie over een OVmaatje. Een OVmaatje is een getrainde vrijwilliger die kinderen, wanneer ze dat aankunnen, op een verantwoorde manier leert veilig en goed zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Zou het een idee zijn om scholen en andere maatschappelijke organisaties in Lansingerland te vragen zo’n project op te zetten? Een professioneel bemenst Vrijwilligersinformatiepunt kan daarbij behulpzaam zijn.
De PvdA gaat niet akkoord met de verordening zoals hij nu voor ons ligt, deze bezuiniging raakt 1 van de zwakste groepen in onze samenleving, wat de PvdA betreft ligt er nog geen oplossing die voor iedereen acceptabel is.