Lansingerlandse PvdA fractie aan het werk deel 17 van 2011

Met dank overgenomen van R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, gepubliceerd op zondag 13 mei 2012, 10:14.

Wegens onderhoud aan de PvdA site dit weekend staat het weekverslag tijdelijk hier i.p.v. op de gebruikelijk plek www.lansingerland.pvda.nl

PVDA FRACTIE AAN HET WERK: PERIODE 9- 13 MEI 2011

Dit alweer 183ste weekverslag op rij en het zeventiende van 2011, betreft de dingen die wij deden tijdens de afgelopen week. Het was de week waarin de Raad vraagtekens had bij de bezuinigingen op het leerlingenvervoer, positieve voortgang te bespeuren was in het WWB dossier, de gemeentelijke jaarrekening 2010 op ons bordje lag, de komende bezuinigingen op ons regionale en lokale openbaar vervoer en het al dan niet akkoord gaan met het VNG Bestuursakkoord veel aandacht vroegen en het debat over het al dan niet verder openstellen van de supers op zondagmiddag de gemoederen fors bezig hield. En toen was er ook nog de snuitkever!

IS NU BEZUINIGEN OP LEERLINGENVERVOER WEL VERSTANDIG?

De raadscommissie Samenleving zat dinsdagavond fors in haar maag met het uitvoeringsvoorstel om op het totale begrotingsbedrag van ruim een miljoen euro 250.000 euro te gaan bezuinigen op het leerlingenvervoer. Het college wil deze bezuiniging realiseren door de maximale leeftijd waarbij scholieren in het speciaal basisonderwijs (90) gebruik kunnen maken van aangepast vervoer met busjes en taxi’s terug te brengen van 13 naar 11 jaar. Voor kinderen die per openbaar vervoer kunnen reizen wordt de leeftijd waarop zij van en naar school begeleid kunnen worden door bijvoorbeeld een van de ouders ook terug gebracht van 13 naar 11 jaar. Dat levert 110.000 euro op. Meevaller is dat er zonder te bezuinigen nog eens 190.000 euro aan kostenvermindering kan worden ingeboekt omdat de vraag naar leerlingenvervoer de komende jaren terug loopt. Eigenlijk moet er om de totale bezuiniging van 250.000 euro te realiseren “maar” 60.000 euro van het totale budget af. Onze woordvoerster Astrid vroeg zich tijdens de commissievergadering dan ook af of de maatschappelijke gevolgen van deze bezuiniging de financiele opsteker voor de gemeentebegroting niet ver te boven gaan. Een inspreekster die aan de Rotte in Bergschenhoek woont en een kind heeft die het speciaal basisonderwijs in Zoetermeer volgt vertelde over de gevolgen van deze bezuiniging voor haar dochter en haar gezin: openbaar vervoer is er in haar woonbuurt niet en haar kind van 11 jaar heeft het intelligentieniveau van een kind van 7. Hoe moet zij alleen per bus reizen als het leerlingenvervoer voor haar niet meer rijdt? Ouders zouden om haar te kunnen begeleiden elke week vele uren onderweg zijn. Feit is dat Lansingerland nogal wat buitengebieden kent waar niet of nauwelijks sprake is van openbaar vervoer. Denk maar aan de glastuinbouwgebieden, buurten ver in het Rodenrijse en het Rottemerengebied. Bovendien is er sprake van forse bezuinigingen op het openbaar vervoer waardoor haltes steeds verder van de woningen komen te liggen en kent Lansingerland geen eigen speciaal basis onderwijs binnen de gemeentegrenzen. Daar wordt volgens wethouder Werner ten Kate in samenwerking met de omliggende grote steden wel hard aan gewerkt. De wethouder zegde op onze vraag toe om nog eens goed te kijken naar de toekomstige dekking van het openbaar vervoer ten behoeve van een deel van de 90 BSO kinderen die daar in de toekomst mogelijk gebruik van moeten gaan maken. De raadscommissie wilde de discussie nu even laten bezinken. De komende gemeenteraadsvergadering (26 mei) moet definitief uitsluitsel gaan geven over de vraag of er al dan niet bezuinigd zal gaan worden. Wij hebben zo onze twijfels over de wenselijkheid, mede ook gezien het beperkte bedrag, maar ook over de praktische haalbaarheid. Eerst er maar eens voor zorgen dat wij voldoende BSO en openbaar vervoer binnen de eigen gemeentegrenzen krijgen en dan maar weer eens praten, lijkt ons op dit moment. Wordt vervolgd.

STAND VAN ZAKEN WWB EN ARMOEDEBELEID

Vorige week (zie weekverslag 16 op www.lansingerland.pvda.nl) berichtten wij over een notitie over de stand van zaken met betrekking tot ons lokale WWB en armoedebeleid die wij aan de orde wilden stellen tijdens de commissie Samenleving van afgelopen dinsdag. Vorige week meldden wij al dat er nu een overzicht beschikbaar is van de ontwikkelingen in het WWB bestand en dat er meer zicht is op de vraag hoe dit bestand er momenteel precies uit ziet. Dat is winst in vergelijking tot de situatie in januari 2011 toen wij het debat over de ontwikkelingen rond WWB en armoedebeleid in gang zetten. Per januari 2011 telde de WWB in Lansingerland 372 cliënten, per maart 2011 is het aantal 370. (0.68% van het aantal inwoners) In 2009 was dat 0.63% (320 cliënten). Gezien de impact van de financiele crisis is de groei van het aantal uitkeringsgerechtigden zeer beperkt gebleven. Opvallend was de enorm grote in- en uitstroom binnen een jaar. Er waren in 2010 liefst 196 nieuw ingeschreven cliënten en 155 uitstromers. In 2010 is 32% van de mensen die ingedeeld zijn in fase 1-2 (nieuwe participatieladder indeling fase 5 en 6) uitgestroomd naar betaald werk. Het gaat daarbij om mensen zonder een al te grote afstand tot de arbeidsmarkt. 94 van de 150 cliënten in fase 1, 2 en 3 (nieuwe indeling 6,5,4) zit in een toeleidingstraject naar werk. 29 cliënten zitten in sociaal activeringstraject (waaronder vrijwilligerswerk). De schuldhulpverlening groeide van 80 naar 138 dossiers. Ook hier zijn de gevolgen van de financiele crisis goed te merken.

Wij hebben wel het idee dat er nu echte beweging zit in de planmatige aanpak van het WWB en armoedebeleid. Dat werd ook uit een plotseling ingelaste presentatie duidelijk. Veel meer dan in het recente verleden is nu in beeld wat de mogelijkheden van mensen zijn om werk te vinden of om anderszins mee te doen aan de samenleving. Ook wordt er beter gewerkt aan plannen per individu om stapjes vooruit te maken. Gerard, afgelopen dinsdag woordvoerder in dit dossier omdat Don elders op de wereld aan het werk is, complimenteerde de wethouder en het ambtelijke apparaat met deze stap vooruit. In zijn intenties is en blijft wethouder Bodbijl een echte sociaal democraat. Nu het echte handelen nog. Zijn eigen Leefbaar 3B fractie moet daar nog duidelijk aan wennen. Wat jammer is, is dat de wethouder zijn oorspronkelijke toezegging om de broodnodige participatienota die hij toegezegd had voor juni waarschijnlijk niet gestand kan doen. De VVD fractie stelde voor dat Gerard, bij gebrek aan capaciteit binnen het apparaat, dan maar zelf die nota zou schrijven. Op zich een creatieve gedachte. Dus wat let wethouder Bodbijl en Gerard om samen de pen ter hand te nemen om de nota participatie op papier te zetten? Als de nood aan de man is, zijn wij van de PvdA altijd paraat; dus wij zijn graag bereid deze creatieve uitdaging aan te gaan. Het zou een uniek samenwerkingsverband tussen coalitie & oppositie zijn. En veel tijd & geld sparen.

Los van de ontwikkelingen binnen de huidige WWB uitvoering spelen op dit moment ook de gevolgen van het VNG Bestuursakkoord (decentralisatie & bezuinigingen WSW en Wajong) en de mogelijke komst van de Wet Werken naar Vermogen (2013). Een van de parade paarden van Rutte 1.

Wij van de PvdA staan voor gelijke kansen voor iedereen. Zelfontplooiing en verheffing worden met de invoering van een huishoudtoets en het principe werken boven leren voor jongeren in die nieuwe wet op geen enkele wijze bevorderd. Het kabinet perkt de armoederegelingen in tot 110% van het sociaal minimum en verlaagt de bijstand. Wegvallen van integratie budgetten en maximum armoedebeleid worden beperkingen voor het participatiebeleid van de gemeente. Een andere vraag is wat decentralisatie van de Wajong voor Lansingerland gaat betekenen. Hoe groot is het Wajong bestand in Lansingerland? Hoe realiseren wij een stevige lokale infrastructuur gericht op participatie & werk voor deze doelgroep? Zeker wanneer men zich realiseert dat de re-integratiebudgetten compleet op de tocht staan. Voor ons staat vast dat een stevig bemenst en professioneel Vrijwilligers Informatie Punt en goede afspraken met het lokale bedrijfsleven noodzaak zijn om tot een lokaal arbeidsmarkt beleid te komen. Denk daarbij ook aan de inzet van vrijwillige coaches die het bedrijfsleven kennen en als intermediair & coach kunnen dienen (soort lokaal PUM project) Vorige week berichtten wij in ons weekverslag 16 over de brief van vele maatschappelijke organisaties in Lansingerland die de komst van zo’n professionele VIP bepleitten. Wij weten dat ook wethouder Bodbijl dat wel ziet zitten. Nu de coalitiepartijen zelf nog. Daar gaan wij, met het debat over de Kadernota in het zicht, de komende weken hard aan trekken.

De vraag is of Lansingerland wel akkoord moet gaan met het VNG Bestuursakkoord gezien de beleidsmatige en financiele onzekerheden die op ons af komen (geldt voor Wajong, WSW, AWBZ zorg en jeugdbeleid). De Lansingerlandse PvdA heeft zo haar twijfels. Het college meldde afgelopen woensdag “alles overwegende” toch akkoord te gaan met het Bestuursakkoord van de VNG. Met het akkoord wordt geen verantwoordelijkheid genomen voor het regeerakkoord, meldt het college fijntjes. Het gaat alleen om de vraag of de gemeenten voldoende in staat gesteld worden de taken waarvoor zij staan uit te kunnen voeren. En dat is wat ons betreft nu net maar de vraag gezien in het bijzonder de forse kortingen (2 miljard) die toegepast worden op de decentralisatie van de Wajong en de WSW. Wat gaat dit beleidsmatig en financieel voor de gemeenten betekenen? Wij hebben al sores zat. Let wel, wij zijn een groot voorstander van decentralisatie van de uitvoering van uitkeringen, AWBZ zorg en jeugdzorg taken maar wel onder de juiste voorwaarden. Probleem is dat je als gemeente of helemaal voor of helemaal tegen het VNG akkoord moet stemmen. Wij twijfelen nog stevig, net als vele grote gemeenten, en zullen ons over een definitief standpunt in de komende twee weken beraden. Over de concrete gevolgen van overheveling van de Wajong hebben wij aan het college pas geleden schriftelijke vragen gesteld. Wordt vervolgd.

MAATSCHAPPELIJKE STAGES EN HET BELANG VAN EEN VIP

Leefbaar 3B wil nog een debat over de rol van de gemeente bij de maatschappelijke stages. Wat ons betreft is dit een prachtige voorzet naar een groter verhaal, namelijk de broodnodige coördinatie van al het vrijwilligerswerk in Lansingerland. Op 28 april heeft de voorzitter van het uitvoerend comité van NL Doet, de heer Stevens, een brief aan het college van B&W en de gemeenteraad gestuurd die de visie van de PvdA voor wat betreft een professioneel ondersteund VIP (Vrijwilligers Informatie Punt) volledig onderstreept. Voor veel scholieren is de maatschappelijke stage hun eerste ervaring met vrijwilligerswerk. Nederland telt inmiddels 5,5 miljoen vrijwilligers, in Lansingerland zijn dat er vele duizenden. Astrid was in april aanwezig bij een informatieavond over de maatschappelijke stages. Zij kreeg tijdens de gedachtewisselingen tussen de aanwezige scholen en vertegenwoordigers uit de diverse maatschappelijke organisaties uit de verhalen mee hoe belangrijk en hard nodig een goed Vrijwilligers Informatie Punt is.

Grootste struikelblok is dat organisaties en scholen elkaar niet soepel kunnen vinden, het zelfde geldt voor maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Men wil graag, is bereid in elkaars behoefte te voorzien, maar heeft geen idee hoe men elkaar kan bereiken. Verder was er veel onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is, over stageboekjes etc. Tijdens die avond viel het haar vooral op hoe open men staat voor elkaar, hoe groot de bereidwilligheid is, maar ook: geen idee hebben waar te beginnen en waar je heen moet met je vragen, nogmaals: hier zou een VIP uitkomst bieden.

Een van de verhalen van die avond was dat de BSO nu al gek gebeld wordt door leerlingen die een stageplek zoeken maar dat de BSO ze weer terug stuurt naar een stagebegeleider. Die moet je dan wel hebben als school want anders kan een leerling van die school geen stage lopen bij die BSO. Zij gaf tevens aan dat het nu nog niet verplicht is en ze al heel veel telefoontjes krijgt, ze is bang als het vanaf volgend jaar wel verplicht is, dat er honderden leerlingen uit zichzelf gaan bellen. Het is fijn wanneer zoveel leerlingen enthousiast zijn te krijgen, anderzijds moet het voor een organisatie ook geen dagtaak worden om leerlingen af te moeten wijzen wegens overdonderend succes. Zou het daarom niet heerlijk zijn als dit vanuit een professioneel VIP gecoördineerd wordt? Dat de BSO/Sportclub/maatschappelijk organisatie bij een enkele organisatie hun vraag neerleggen en dat de scholen het aanbod bij 1 punt op kunnen vragen?

Wat de PvdA betreft zou zo’n professioneel en gesubsidieerd VIP een aantal zaken op zich kunnen nemen:

  • vrijwilligers en organisaties bij elkaar brengen door middel van persoonlijke bemiddeling
  • als stagemakelaar fungeren voor de maatschappelijke stage
  • informatie en advies verstrekken over: rechten en plichten in het vrijwilligerswerk en vrijwilligersbeleid, maatschappelijke stage, verzekeringen, contracten, subsidies etc.
  • vragers en aanbieders met elkaar in contact brengen d.m.v. (digitale) vacaturebank
  • promoten van vrijwilligerswerk in Lansingerland
  • bevorderen dat maatschappelijke stagiair van nu de vrijwilliger van morgen wordt.

OPENBAAR VERVOER IN ZWAAR WEER DOOR BEZUINIGINGEN

Ons openbaar vervoer in de Stadsregio en in onze gemeente zelf staat zwaar onder druk. Voor 2012 moet er 33 miljoen bezuinigd worden en de komende 10 jaar lopen deze bezuinigingen op tot bijna 500 miljoen euro, een beoogd aanbestedingsvoordeel inbegrepen. De Stadsregio presenteerde haar plannen voor de eerste bezuinigingen van 2012. Liefst 10 van de 77 stadsregionale buslijnen vervallen en er is sprake van forse frequentie aanpassingen. Gelukkig blijven alle buslijnen in en om Lansingerland behouden. Wel is er sprake van frequentie aanpassingen, vooral tijdens de daluren. Bus 170 (Zoetermeer) gaat een keer per uur rijden, behalve op zaterdag (twee keer per uur) omdat dan snelbus 270 niet rijdt. Zo wil Q-Buzz het prille OV-netwerk in Lansingerland zo goed en zo kwaad als het kan overeind houden en voorkomen dat de mensen die net gewend zijn aan het nieuwe netwerk opnieuw geconfronteerd worden met grote veranderingen. Liever bereidt Q-Buzz en de Stadsregio de komst van de ZoRo-bus in het najaar 2012 goed voor. Dan wordt ons netwerk opnieuw ingrijpend gewijzigd. Het idee is om na te gaan of er in gebieden waar nog geen OV is buurtbusjes kunnen worden ingezet. Denk maar aan Rodenrijs en bedrijventerrein Oudeland.

Ons idee is dat, gelet op de onmogelijke situatie waarin de Stadsregio in deze is terecht gekomen, de uiterste best is gedaan om de overlast voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken. Dat verdient zeker waardering. Bizar is dat bijvoorbeeld de opzet van het leerlingenvervoer mede afhankelijk is van het OV aanbod. Zie hiervoor. Bizar blijft ook dat noch de minister, noch de betrokken stadsregiobestuurders kunnen uitleggen waarop de aannames mbt de hoogte van de opgelegde bezuinigingen eigenlijk gebaseerd zijn. Het is alsof er tijdens de formatieperiode een aantal direct betrokkenen dronken in de kroeg hebben gezeten en bedragen achterop een bierviltje hebben genoteerd.

VOORTGANGSRAPPORTAGE 28 HSL ZUID

Wij ontvingen van onze Tweede Kamerfractie (Jacques Monash & beleidsmedewerker Rik Harmsen) de voortgangsrapportage 28 HSL voor commentaar. Onze bijdrage kan hij vervolgens schriftelijk inbrengen in het overleg met de minster.

Het volgende viel ons op in de voortgangsrapportage: Citaat pagina 25: “hieruit blijkt dat de geluidsbelasting bij de dienstregeling voor het kalenderjaar 2011 binnen de in het tracebesluit genoemde voorkeursgrenswaarde dan wel de eerder verleende hogere waarden blijft”.

Deze passage klopt niet en komt overeen met de inhoud van de brief die de minister van I&M op 16 februari 2011 stuurde aan de Tweede Kamer over de resultaten van de door TNO verrichtte geluidsmetingen langs het HSL spoor. Die brief zette de Kamer op het verkeerde been omdat, anders dan werd gesuggereerd, het niet om definitieve meetresultaten ging maar om voorlopige want de onderzoeken waren toen nog niet compleet & afgerond. Het ziet er naar uit dat de definitieve, tussen TNO en DCMR afgestemde meetresultaten, in mei 2011 beschikbaar zullen zijn. Per brief van 12 april informeerde het college van Lansingerland de minister en de Tweede Kamer over het misleidende karakter van de brief van de minister van 16 februari. Waarom heeft de minister in deze de Kamer niet volledig geïnformeerd?

Verder bleek uit de voorlopige resultaten dat er volgens TNO een opvallend verschil is in geluidniveaus bij de woning aan het Berkelse Bachplein en bij de Berkelseweg tussen het oost- en westspoor: alle treinen op het oostspoor (richting Amsterdam) veroorzaken 3 tot 4 dB lagere geluidexpositieniveaus dan op het westspoor (richting Rotterdam). Als kan worden verondersteld dat de railruwheid in de buurt van het Bachplein en de Berkelseweg laag is, dan is volgens TNO de waarschijnlijke verklaring voor het verschil tussen de geluidsniveaus afkomstig van de twee sporen door de reflectie naar het westen door het scherm aan de oostzijde. Ook over dit opmerkelijke feit werd de Tweede Kamer niet geïnformeerd. Waarom niet?

In ons omringende landen doorschrijdt een HSL trein een woonkern met een gematigde snelheid Vraag, wil de minister als oplossingsrichting, voorruitlopend op definitieve maatregelen, onmiddellijk bewerkstelligen dat de HSL trein woonkernen - parallel met ons omringende landen - met een lagere snelheid gaat doorschrijden?

Laatste aspect zijn de toezeggingen die voormalig minister Eurlings in mei 2010 aan de Kamer deed: in september 2010 zouden alle meetresultaten binnen zijn en indien nodig zouden er maatregelen genomen worden om te voldoen aan de gestelde geluidsnormen. Inmiddels 8 maanden verder zijn deze resultaten nog niet compleet. Waarop waren die toezeggingen van toen gebaseerd?

Deze vragen zullen ongetwijfeld aan de orde komen in een te houden AO met de minister van I & M. Onze PvdA woordvoerder is dan Jacques Monash die wij nog deze maand zullen spreken. Wij zijn benieuwd naar de reactie van de minister.

BESTRIJDING SNUITKEVER STOKT

Het college ziet ons initiatief om de snuitkever te bestrijden via de organisatie van een “aaltjesdag” als een goed voorbeeld van burgerparticipatie, zo bericht zij prominent in de Jaarrekening 2010.Maar hoe gaat zij in de praktijk met dit mooie voorbeeld om?

Ons verhaal: de Gemeenteraad heeft op 28 oktober 2010 over de verdere aanpak van de snuitkever het volgende besloten:

  • 1. 
    In te stemmen met het organiseren van een op één wijk gerichte ‘aaltjesdag’ op 30 oktober 2010 als vervolg op een pilot project uit 2009 voor de bestrijding van de larve van de snuitkever in het proefgebied Boterdorp Zuidwest.
  • 2. 
    In 2011 - indachtig de ervaringen en uitkomsten van de wijkgerichte aaltjesdag - te overwegen tweemaal een ‘aaltjesdag’ te initiëren rond de bestrijding van de snuitkever.
  • 3. 
    In te stemmen om in 2011 nader onderzoek te doen naar de mogelijkheid om te participeren in experiment voor de bestrijding van de volwassen snuitkever.

Naar aanleiding van de besluiten 2 en 3 heeft het college zonder overleg met de gemeenteraad het volgende besloten (zie brief U11.06124 d.d. 19 april 2011):

In de commissievergadering ruimte is op 6 oktober 2010 het volgende met de wethouder afgesproken: “Het raadsbesluit bevat 3 punten, waarvan het eerste punt blijft

staan. Bij punt 2 zal worden toegevoegd na het streepje van ‘aaltjesdag’: te overwegen. De raad

legt zich nu nog niet vast, maar volgend jaar wordt dit overwogen. Het 3 punt kan blijven staan.

Het voorstel wordt behandeld in de raad, maar de voorzitter vraagt de fracties of zij het college nu

al de ruimte geven om er mee aan de slag te gaan. Hij constateert dat CDA, VVD, PvdA, D66 en CU akkoord gaan met het voorstel. GL kan geen harde uitspraak doen, maar gaat ervan uit dat er steun voor is in de fractie. De heer De Haas vindt het veel geld, maar gaat ook akkoord. L3B gaat akkoord met de nodige kanttekeningen.” Ook stelt het raadsbesluit:“Eind 2010/begin 2011 vindt een evaluatie plaats over aaltjesdag 30 oktober 2010. De uitkomsten geven uitsluitsel over het organiseren van een vervolg van ‘aaltjesdagen’ in 2011.”

De PvdA constateert dat de raad niet betrokken is bij de evaluatie van haar initiatiefvoorstel.

Feitelijk legt het college de motie naast zich neer omdat zonder debat geen invulling gegeven wordt aan de (strekking) van de motie. Reden voor Ruud om dit via een gedachtewisseling in de Raadscommissie Ruimte van 15 juni aan de orde te stellen. Dit debat is nodig om te bezien in hoeverre een raadsmeerderheid de handelswijze van het college ondersteunt.

BLIJVEN SUPERS OP ZONDAGNAMIDDAG OPEN?

Donderdagavond vond in de commissie Algemeen Bestuur een debat plaats over de betwiste zondagmiddagopening van supermarkten. De bijdrage van Gerard in eerste termijn:

“Om maar met de deur in huis te vallen: de PvdA zal over 14 dagen tegen het raadsvoorstel stemmen om artikel 6 van de “Verordening ter zake van winkeltijden Lansingerland 2011” te schrappen. Dat artikel regelde in meer verlichte politieke tijden de openstelling van levensmiddelen winkels op de avond van zon- en feestdagen.

Op 17 maart tijdens de raadscommissie Algemeen Bestuur vertelde portefeuillehouder economische zaken Ewald van Vliet dat de proef om een drietal supermarkten op zondagnamiddag de mogelijkheid te bieden open te zijn nog een jaar zal worden voortgezet. Juridisch gezien kon dat volgens hem niet anders want er was toen al sprake van de aanvraag van meerdere supermarkten die ook vanaf juni 2011 open willen zijn. Die zullen nog moeten worden beoordeeld op basis van de huidige verordening. Wanneer de Raad anders wil, zal het nieuwe beleid (dicht op zondagnamiddag) pas vanaf juni 2012 van kracht kunnen zijn. Zo sprak hij. Een helder verhaal waar de commissie toen kennis van nam. Zo hoort het in een rechtstaat, vinden wij.

Tot onze verbazing beschikte het college vervolgens medio april heel anders. Met een formele tegenstem van wethouder Ten Kate en ongeacht de ongetwijfeld zeer gemengde gevoelens van de portefeuillehouder, tevens voorzitter van het college, besloot het college in meerderheid niet te wachten tot juni 2012 maar al direct de verordening te wijzigen. Reden: de zondagsrust wordt belangrijk gevonden en de lijn van het coalitieakkoord wordt direct gevolgd. Jammer voor de rechtstaat!

Het coalitieakkoord zegt het volgende: “De gemeente zal zich terughoudend opstellen tav de zondagopenstelling binnen de wettelijke regelingen. Het huidige aantal van 12 koopzondagen blijft gehandhaafd. Het is in belang van de ondernemers en hun personeel om voldoende zondagsrust te hebben. De gemeente zal geen gebieden aanwijzen als toeristisch gebied”. Einde citaat. Het gaat dus niet om het respecteren van de zondagsrust vanwege bijvoorbeeld religieuze overwegingen of vanwege de openbare orde in de winkelgebieden maar om het persoonlijke lot van werkenden die op zondag aan slag moeten. Meer in de ARBO sfeer dus. En wat dat betreft is er zonneklaar niets aan de hand. Iedereen werkt vrijwillig, dubbele betaling en 10 deeltijdbanen extra.

Mijn vraag aan de coalitiepartijen is dan ook of ik het coalitieakkoord zo goed uitleg. Graag een reactie”.

En dan het onderzoek. Feit is dat een meerderheid van de inwoners (46% tegen 37%) voor openstelling op zondagmiddag is. De bezoekersaantallen zijn er dan ook naar. Meer dan 2000 bezoekers per zondag. Ze staan letterlijk in de rij op de zondagmiddag. Lansingerland telt steeds meer jonge gezinnen en alleenstaanden voor wie het een uitkomst is dat zij ook op zondag dichtbij huis boodschappen kunnen doen. Inmiddels is de nieuwe bevolking vanwege de Vinex groei groter dan de traditionele. Gaat de minderheid die nieuwe, jonge inwoners nu in de kou zetten? Denkt u dat de verkoop van nieuwbouw huizen in Lansingerland bevorderd gaat worden door het nieuws over deze maatregel? Inmiddels dreigen wij in de regio een soort enclave op zondag te worden. En ook bij de buren worden heel veel huisjes gebouwd.

Mijn vraag aan de coalitiepartijen (minus de VVD) is dan ook hoe zij om zullen gaan met de geconstateerde meerderheid die voor de supermarkt opening op zondag is? Laten zij de lokale democratie zege vieren of laten zij zich leiden door een minderheid. Aan de VVD fractie vraag ik waarom zij in coalitieverband niet hebben kunnen te voorkomen dat er een dergelijk raadsvoorstel werd aangeboden. Voor hen is dit voorstel een publieke affront gezien hun liberale strijd om de opening van winkels op zondag. ‘De VVD beschouwt de koopzondag als onmisbaar voor een krachtige economie. Shoppen is ook zondagsrust’ Al met al getuigt dit opnieuw niet van de broodnodige bestuurskracht. Graag een reactie.

Zouden alle Leefbaar 3B kiezers die landelijk VVD stemmen, zich realiseren dat hun lokale keuze mogelijk de zondagsopening van de supers torpedeert?”

Aldus Gerard in zijn eerste termijn.

Het urenlange debat wat zich voorts ontrolde was opnieuw weer historisch. Net als vrijwel elke maand. Met een uiterst relaxte Christen Unie die geamuseerd haar visie op het leven op zondag ontvouwde (“ga op zondag eens lekker genieten in de natuur, een museum of een concert”), Leefbaar 3B die haar verkiezingsprogramma stelde boven de wens van de meerderheid om winkels op zondagmiddag open te laten zijn, een VVD recht in de leer en het immer goocheme CDA dat wel tegen een verdere openstelling van de supers op zondagnamiddag was maar wel onmiddellijk vroeg om een overgangsregeling in goed overleg met de ondernemers. Want juridisch moest deze kwestie natuurlijk wel goed afgedekt worden. En natuurlijk GroenLinks, PvdA en Lijst Neeleman als overtuigd voorstander van de voortzetting van het experiment. Bizar was de nieuwe aanvaring tussen Leefbaar 3B en VVD fractievoorzitter Leon van Noort. Van Noort vond (volgens ons terecht) dat de zondagnamiddag opening van de supers buiten het bestek van het coalitieakkoord valt. Dat was tegen het zere been van Leefbaar 3B die hem er op wees dat hij niet bij de coalitieonderhandelingen was geweest. Na het debat over de begroting 2011 (16.12.2010), het kerntakendebat was dit het derde debat op rij binnen een half jaar waar VVD & Leefbaar 3B elkaar in de haren vlogen. Die partijen hebben echt niks met elkaar, zoveel is wel duidelijk. Het is & blijft een ramp voor onze bestuurskracht. Wanneer trekt de VVD nu eindelijk de stekker er eens uit?

Portefeuillehouder Ewald van Vliet combineerde in het debat behendig zijn rol van burgemeester die de boel bij elkaar wilde houden en naar voor een ieder acceptabele oplossingen zocht en die van portefeuillehouder economische zaken. Die laatste rol zwakte hij slim wat af door alleen de argumenten voor en tegen op een rijtje te zetten en pragmatisch aan te geven dat de meerderheid beslist zonder verder te wijzen op eventuele economische of imago schade. Wel zette hij zijn pijlen handig als een soort bliksemafleider op de juridische gevolgen die een directe beëindiging van het experiment met zich zou kunnen brengen.. Want het kan riskant zijn wanneer de Raad haar besluit om te stoppen niet goed juridisch onderbouwt. Volgens Gerard klemt dit des te meer omdat Leefbaar 3B en VVD hele andere beelden hebben bij het coalitieakkoord. Een verwijzing in het besluit naar het coalitieakkoord zal dus zeker niet voldoende zijn om de zorgvuldigheidstoets van de rechter te doorstaan. Die maakt er dan gehakt van. Zeker wanneer hij of zij de geluidsopname beluistert van het debatje tussen Jan Pieter Blonk & Leon van Noort. Een ruime overgangstermijn is volgens hem dan ook zeker aan de orde. De burgemeester sprak van “minstens 3 maanden”.

De tegenstanders in de Raad van een verdere zondagmiddagopening leken wel bijkans opgelucht over het feit dat er toch sprake kon zijn van een overgangstermijn. Het college met portefeuillehouder/burgemeester Ewald van Vliet in de front linie komt nu met een aangepast raadsvoorstel waarin deze overgangstermijn wordt geformuleerd. Daar zal ook overleg met de betrokken winkeliers over zijn. Bovendien was er een pleidooi van Leefbaar 3B (vinden wij ook) om deze overgangstermijn aan de huidige winkeliers te gunnen. Wat ons betreft wordt dat, gezien de moeizame onderbouwing van het besluit om te stoppen, redelijkheids- en zorgvuldigheidshalve een termijn van zeker een jaar. Dan zien we wel weer verder want dan zitten we ongetwijfeld wel weer in een nieuwe werkelijkheid. Namelijk die van de complete koopzondagen bij het Factory Outlet Center op Bleizo. Soms is “besturen vooruitschuiven”. Maar natuurlijk blijven wij tegen het besluit om na de overgangstermijn de zondagnamiddag opening van de supers te stoppen. Wordt vervolgd in de Raad van 26 mei!

JAARREKENING 2010: “DOORBREEK DE POPPENKAST!”

Volgens Ruud wordt er door het college “Chinees gerekend”, zo meldde hij donderdagavond tijdens de commissie Algemeen toen het ging om de Jaarrekening 2010. Hoe je de cijfers optelt of aftrekt, hoe het college tot het eindresultaat kwam zoals in de stukken staat, Joost mag het zeggen maar Ruud kan er geen touw aan vast knopen.

“Wederom is er veel geld over, miljoenen zijn niet uitgegeven aan de in de kadernota van 2010 vastgesteld beleid. De raad is dus feitelijk weer gekort op zijn kaderstellende rol. En niet voor het eerst. In 2007 hadden we een overschot van M€ 4,9, in 2008 van M€ 7,5 in 2009 M€ 6,6 en nu weer liefst M€ 6,7 ff is het toch M€ 8,4? Op zich zijn we blij dat u de overschotten die geen meevallers zijn alsnog in 2011 gaat aanwenden waarvoor ze bedoeld zijn, en niet weer een potje te creëren waarmee de gevolgen van de kredietcrisis weer eens afgedekt kunnen worden. Maar de vraag is of het college door haar rigide inkrimping van het ambtelijk apparaat en verbod op inhuur deze taken aanvullend op de afspraken conform de begroting 2011 weet uit te voeren. We zullen zien, maar we zijn zeer sceptisch. Ten aanzien van de budgetten voor openbare ruimte tekent de PvdA aan dat een deel van de geïnde OZB-belasting en andersoortige belastingen is niet uitgegeven aan datgene wat de raad in zijn kaderstellende rol aan het college heeft opgedragen. Het is géén meevaller, maar programmageld wat niet uitgegeven is, tegen de bedoelingen van ons allen in. De burger krijgt nog steeds geen waar voor zijn of haar geld”.

Ruud: “Bij de voorjaarsnota predikt het college donkere wolken met mogelijk dalen de inkomsten uit de doeluitkering en dividenden. Deze kent meestal een tekort. Ook wijst het huidige college en haar voorgangers de raad op onvoorziene stijgende uitgaven. Bij de kadernota zijn er geen mogelijkheden voor de raad om nieuw beleid te prioriteren. Financiële ruimte ontbreekt dan. Zo wordt jaar in jaar uit een sober financieel kader gesteld. In september valt het al weer een beetje mee, de doeluitkering is minder zwartgallig, maar dat is geen reden voor de raad om in de begroting ruimhartig nieuw beleid te begroten. Dan komt de najaarsnota. De eerste tonnen aan meevallers dienen zich aan gevolgd door een jaarrekening met overschotten van miljoenen. Jaar in en jaar uit. Helaas heeft de PvdA geen politieke meerderheid om bij de jaarlijkse kaderstelling deze poppenkast te doorbreken. Dat zal ook dit jaar wel niet lukken”.

Het college wil zo’n 4 miljoen van het voordelig resultaat van 2010 opzij zetten om de kosten voor de tijdelijke huisvesting van het voortgezet onderwijs af te kunnen dekken. Ruud vroeg zich af waarom voor dit doel, dat absoluut voorzienbaar was, vanaf 2007 geen geld opzij gezet was? Dat waren toch kosten die je als college aan kon zien komen? Opvallend was dat ook de accountant het antwoord op deze vraag schuldig bleef. Die keek naar zijn collega en stelde de historische vraag: “Wat vind jij er van Jan?” Die wist het niet.

Wethouder Werner ten Kate, die eerst uitgebreid uitlegde wat nu precies het probleem was met die tijdelijke huisvesting en de onderhandelingen met de scholen over al dan niet doordecentralisatie van geld, begreep dat het ons daar helemaal niet om ging en zegde vervolgens bijna opgelucht toe om Ruud zijn vraag nog eens precies uit te zullen zoeken. Dat is mooi. Op 26 mei in de Raad zullen wij een besluit nemen over deze Jaarrekening 2010.

TOT SLOT

Volgende week is het weer tijd voor de Kadernota 2011, een bijeenkomst van Lansingerland Leeft en de verdere voorbereidingen op het debat over het Factory Outlet plan op Bleizo. Verder is er een bijeenkomst van het presidium en hebben wij contacten met onze PvdA buren in de buurgemeenten. Maandagavond maakt de commissie Algemeen Bestuur haar agenda af.

Het citaat van de week komst uit Binnenlands Bestuur van 12 mei 2011:Steeds meer gemeenten hebben aangekondigd op 8 juni tegen het bestuursakkoordakkoord te stemmen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met het Rijk heeft gesloten. Tijdens drie informatieve bijeenkomsten van de VNG met de leden was de stemming dat de sociale paragraaf van tafel moet. Volgens bestuurskundige Mirko Noordegraaf zal de VNG het nog moeilijk krijgen om het akkoord zonder problemen langs de klippen te leiden. ‘Hoe houd je al die kikkers in de kruiwagen? Kan de VNG met een oplossing komen die de gelederen gesloten houdt’?

Niet alleen grote gemeenten als Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Hengelo, Wageningen, Nijmegen en Arnhem hebben zich al openlijk tegen het akkoord uitgelaten, ook kleinere als Smallingerland, Druten, Beuningen, Oirschot en Oosterhout. Ook Divosa en de vereniging van gemeentesecretarissen zijn tegen, net als de vakcentrale FNV en de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland. De koepelorganisatie van sociale werkplaatsen Cedris maakt zich ernstig zorgen, net als de vereniging van Mantelzorgers en de Vereniging Gehandicaptenzorg”. Kortom, ook in Lansingerland moet hierover een echt debat gevoerd gaan worden. Die start in de voortgezette commissie AB op maandag 16 mei.

Tot de volgende week, fractie PvdA Lansingerland, 14 mei 2011

Voor actueel nieuws kunt u altijd terecht op http://twitter.com/PvdA_LL