Weeklog Dennis de Jong: de dubbele tong in Straatsburg

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 25 november 2012.

Begin deze week stemden we in Straatsburg over een rapport inzake de Europese Monetaire Unie. Daarin kwam ook een passage voor waarin werd opgeroepen snel werk te maken van een ‘federaal Europa’. Als je naar Rutte luistert, zou je denken dat de regeringspartijen hier onmiddellijk tegen zouden stemmen. Het kabinet wil immers langzaam aan doen met Europa. Het tegendeel bleek het geval: bij de PvdA stemden twee van de drie parlementariërs vóór, de derde onthield zich. De VVD-delegatie was nog meer verdeeld: één parlementariër vóór, één tegen en één onthouding. Er is dus geen touw meer aan vast te knopen waar deze partijen nu echt voor staan. Dat is niet goed voor het vertrouwen van de Nederlandse kiezer in de politiek en toont verder aan wat een rommeltje het is in de huidige coalitie.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het is een algemeen verschijnsel dat Europarlementariërs geneigd zijn meer vanuit Europa te denken dan nationale Kamerleden en daarom ook vaker vóór overdracht van bevoegdheden zijn dan hun nationale collega’s. Dat is ook wel te begrijpen: als Europarlementariër ben je immers per definitie bezig met Europese wetgeving. Alleen door intensief contact met Nederland kun je voorkomen dat je wegdrijft van je eigen kiezers en veel Europarlementariërs laten dit nogal eens versloffen.

Bij de PvdA en de VVD wordt het langzamerhand echter wel erg bont. Niet alleen zijn hun eurofracties voor een flinke verhoging van het EU-budget, deze week bleken ze in meerderheid dus ook voor een federaal Europa te zijn. En dat terwijl in de debatten voor de Tweede Kamerverkiezingen zowel Rutte als Samsom hadden gezegd dat zij het kalm aan wilden doen met verdere overdracht van bevoegdheden aan Europa. Er zijn maar twee conclusies mogelijk: ofwel is het gewoon een rotzooitje bij deze partijen en zijn de Europarlementariërs losgezongen van hun eigen partijstandpunten, ofwel vertegenwoordigen de Europarlementariërs het eigenlijke standpunt van hun partij. Alleen durven Rutte en Samsom dit dan nog niet hardop te zeggen.

Overigens waren PvdA en de VVD niet de enigen die voor een federaal Europa stemden. Ook D66 en Groen Links stemden ervoor, maar dat mag je van deze partijen verwachten. Opmerkelijker is dat de hele CDA-fractie voor stemde. Het is jammer dat de Nederlandse media aan deze stemming geen aandacht hebben besteed. Hadden ze dat wel gedaan, dan zouden de Nederlandse kiezers die geen federaal Europa willen, weten dat zij bij geen van deze partijen terecht kunnen.