Jeugdwerkloosheid verdient aandacht

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 28 november 2012, 0:40.

Jeugdwerkloosheid. Het is een steeds urgenter probleem in tijden van economische tegenwind. Want de mensen die nog geen toegang hebben tot de arbeidsmarkt, verwerven zich er ook moeilijker een plek. Werkgevers kiezen immers liever voor krachten die al een paar jaar ervaring hebben. Veel jongeren, in toenemende mate ook hoogopgeleide, zitten hierdoor in een uitermate lastige situatie.

Om dit onderwerp te agenderen, verzorgden de Jonge Socialisten (JS) en de Werkgroep Europa op dinsdag 27 november een bijeenkomst met politici op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau. Met name de JS zijn er niet over te spreken dat de PvdA hoog opgaf van een plan tegen jeugdwerkloosheid, maar dat dit woord niet één keer voorkomt in het regeerakkoord. Terwijl de problemen alleen maar toenemen.

Oostenrijks beleid als voorbeeld

De Jonge Socialisten hadden de Oostenrijkse sociaaldemocraat Evelyn Regner en haar collega-Europarlementariër Judith Merkies uitgenodigd om te vertellen over Europese plannen om de jeugdwerkloosheid te lijf te gaan. Regner vertelde dat de Oostenrijkse maatregelen daarvoor goed model zouden kunnen staan. Daar wordt behoorlijk wat geld vrijgemaakt om jongeren aan het werk te krijgen. De nadruk ligt op de aansluiting tussen onderwijs en werk. Resultaat: de jeugdwerkloosheid in Oostenrijk is gestagneerd. Eind dit jaar komt de Europese Commissie met een EU-breed voorstel.

De Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Richard Moti gaf een voorbeeld van de Rotterdamse aanpak, die veel overlap vertoont met de Oostenrijkse. In de Maasstad wordt het voor bedrijven aantrekkelijk gemaakt om jongeren aan te trekken voor een werkervaringsplek. Deze regeling is dus gunstig voor de jongere én voor de participerende organisatie. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer reageerde enthousiast op Moti. Wel benadrukte ze dat er ook andere maatregelen nodig zijn om het probleem aan te pakken, met name het stimuleren van economische groei.

Tegen het einde van de avond vatte Merkies samen wat er nodig is om jeugdwerkloosheid effectief aan te pakken:

  • Geef goede voorlichting over de arbeidsmarktkansen van opleidingen
  • Stimuleer mensen (ook vrouwen) om te kiezen voor bètastudies
  • Stimuleer werkgevers om jongeren aan te nemen
  • Diversifieer als organisatie in functies, zodat er voor elke leeftijd iets passends is
  • Stimuleer internationale arbeidsmarktmobiliteit

Kortom: er is nog veel werk te doen. Deze avond was daartoe een goede aanzet. Met dank aan de JS en de Werkgroep Europa.