Europarlement wil snel door met financiële transactietaks

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 29 november 2012.
Europarlement wil snel door met financiële transactietaks
Bron: Groenlinks

De commissie Economische Zaken van het Europees Parlement heeft ingestemd om met een kopgroep van landen met een belasting op financiële transacties (FTT) van start te gaan. GroenLinks hoopt dat de taks er nu snel komt, zodat de financiële sector stabieler wordt en een eerlijke bijdrage levert aan het oplossen van de schuldencrisis.

Europarlementariër Bas Eickhout: "Nederland heeft uiteindelijk toch interesse getoond om zich bij de kopgroep van landen aan te sluiten. Maar de onmogelijke eisen die Nederland stelt, zoals de volledige uitzondering van pensioenfondsen, vertraagt het proces."

GroenLinks heeft zich altijd ingezet voor de invoering van een financiële transactietaks. De taks kan destabiliserende flitstransacties afremmen. Het stimuleert beleggers inclusief pensioenfondsen om zich op minder risicovolle lange termijn beleggingen te richten.

Bij de invoering van de FTT met een kopgroep van landen, heeft ieder land dat deelneemt een vetorecht. Dit kan een spoedige procedure in de weg zitten. Het Europarlement stelt daarom voor om van de mogelijkheid gebruik te maken om via een gewone meerderheidsprocedure te besluiten.

Eickhout hoopt dat landen van deze optie gebruik maken: "De lidstaten moeten niet langer treuzelen met de invoering van de financiële transactietaks. In tijden waarin bezuinigingen iedereen hard raken, is dit een eerlijke en nuttige manier om begrotingen op orde te krijgen."