Noodzakelijke economische koerswijziging Europese Commissie blijft uit

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 29 november 2012.
Noodzakelijke economische koerswijziging Europese Commissie blijft uit
Bron: GroenLinks Europa

De Europese Commissie verandert onvoldoende van koers om een recessie in Europa af te wenden. GroenLinks is bezorgd dat de sociale aspecten van het Europees economisch beleid op het tweede plan komen. De Europarlementariërs van GroenLinks reageren op de jaarlijkse economische sturing aan EU-lidstaten die de Europese Commissie woensdag bekend maakte. Dat is de eerste stap in de nieuwe procedure van het Europees Semester om het economisch beleid van EU-landen meer op elkaar af te stemmen.

Niet flexibel in tijden van recessie

“Er dreigt een Europawijde recessie in 2013”, reageert Eickhout. “Maar toch durft de Europese Commissie het nog niet aan om de kritiek van onder andere het IMF en de OESO op het te snelle en harde bezuinigingsbeleid in Europa ter harte te nemen.” De Europese Commissie stipt een mogelijk flexibele toepassing van het Stabiliteitspact (de beruchte drieprocentsnorm) wel aan, maar wacht met besluiten tot nieuwe cijfers begin volgend jaar verschijnen. “Blijkbaar zijn de cijfers nu nog niet somber genoeg.”

De regels van het Stabiliteitspact bieden al flexibiliteit in tijden van economische neergang, maar van die flexibiliteit maakt de Europese Commissie tot nu toe maar mondjesmaat gebruik. GroenLinks wil dat aan deze stugge houding zo snel mogelijk een einde komt. Bij economische krimp wordt bezuinigen een gebed zonder end.

Adviezen schieten tekort

De Europese Commissie verandert niets aan de adviezen aan landen voor de meest dringende hervormingen. Op het terrein van de arbeidsmarkt en armoedebestrijding schieten die tekort, vindt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Zij stelde namens het Europees Parlement een rapport op met daarin de vraag om een socialer en democratischer Europees economisch bestuur.

“De Europese Commissie stippelt opnieuw op eigen houtje de richting voor sociaal-economische hervormingen uit, zonder goede consultatie met parlementen en sociale partners”, reageert Cornelissen. “De Europese Commissie negeert de vraag van het Europees Parlement om prioriteit te geven aan armoedebestrijding, goede arbeidsvoorwaarden en fatsoenlijke lonen.”

Lichtpuntjes in de adviezen

Een aantal andere hervormingen die de Europese Commissie aanbeveelt, kunnen wel op steun rekenen van GroenLinks. De Europese Commissie ziet terecht een probleem in de belastingpolitiek van veel landen. Eickhout: “Ik hoop dat die het advies overnemen om belastingen op arbeid te verschuiven naar belasting op milieuvervuiling. Belastingaftrekposten die schulden verhogen zoals de hypotheekrenteaftrek en schadelijke belastingontwijking moeten worden aangepakt.”

In het voorjaar moeten landen aan de Europese Commissie laten zien hoe ze de sturing overnemen in nationaal beleid. Daarna kan de Europese Commissie landen individueel corrigerende aanbevelingen geven.