Aan de slag met de Nationale Politie

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 29 november 2012.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Klaas Dijkhoff

BNR vroeg mij om een reactie over de komst van de Nationale Politie op 1 januari. Dit item is hier terug te luisteren.

Op 1 januari gaat de Nationale Politie van start. De VVD is hier groot voorstander van, omdat dit de efficiëntie van het politieapparaat enorm zal vergroten. Een dergelijke ingrijpende verandering vindt niet plaats omdat het een hobby is, het is van groot belang dat de problemen binnen de politie het hoofd worden geboden. In plaats van 25 regionale korpsen met ieder hun eigen leiding, zal één korpschef verantwoordelijk worden voor alle regio’s. De problemen met het feit dat elk korps een eigen inrichting heeft, zoals het beheer van systemen en facilitaire zaken, worden verholpen door één Nationale Politie.

Voor de zorgen van de Politiebonden zijn wij nooit doof. Het is dan ook essentieel dat we op 1 januari 2013 van start gaan met de Nationale Politie, anders duurt eventuele onduidelijkheid nog langer. Met een inrichtingsplan dat zo dik is als een telefoonboek moet je snel aan de slag gaan. Je kunt niet verwachten dat iets al klaar is voordat je nog moet beginnen.

Binnen de politieorganisatie vinden er belangrijke veranderingen plaats die verder reiken dan evrn een ander logo, maar de kerntaken van de politie blijven grotendeels gelijk, namelijk het handhaven van de openbare orde. Tijdens het pad dat wordt bewandeld naar een Nationale Politie “blijft de winkel open” en zullen de dienders op straat hun werk blijven uitvoeren. Het gesleutel aan dit traject is wat de VVD betreft voorbij. We hebben nu lang genoeg de route gepland. Het is tijd om te gaan lopen, anders komen we sowieso nergens.