“Tijd voor EU-sancties tegen Bahrein”

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 8 mei 2012, 14:12.

D66, 08.05.2012

EU-buitenlandchef Catherine Ashton moet sancties voorbereiden tegen het regime in Bahrein. Op initiatief van Europarlementariër Marietje Schaake (D66) roept een groep van 18 Europarlementariërs Ashton daar vandaag toe op. Schaake: “De Bahreinse autoriteiten hebben beloofd een dialoog met de oppositie te beginnen, hervormingen door te voeren, het geweld tegen demonstranten te staken en politieke gevangenen vrij te laten. Ze doen echter juist het tegenovergestelde.” Afgelopen weekend arresteerde het regime Nabeel Rajab, één van de belangrijkste oppositieleiders in het land. Ook de Deens/Bahreinse Abdulhadi al-Khawaja zit nog steeds vast, samen met zijn dochter en 20 andere oppositieleiders.

Consequent beleid

Schaake en haar collega’s vragen Ashton de Bahreinse autoriteiten een heldere deadline te geven om de beloften na te komen. Indien verbetering van de situatie op dat moment uitblijft, moet de EU per direct de Europese export van militaire goederen, inclusief traangas, naar Bahrein verbieden. Ook moet Ashton reisbeperkingen opleggen aan mensenrechtenschenders en hun tegoeden in de EU bevriezen. Schaake: “De oppositie in Bahrein vraagt zich af waarom de EU niet meer druk uitoefent. Strategische belangen, zoals de aanwezigheid van een grote Amerikaanse vloot, mogen geen doorslaggevende invloed hebben op het mensenrechtenbeleid van de EU. Europa moet consequent achter burgers staan die strijden voor democratie, vrijheid en respect voor hun mensenrechten.”

Geloofwaardigheid

Volgens Schaake verliest de EU aan geloofwaardigheid en invloed in de regio als zij de regering in Bahrein anders behandelt dan die in Syrië en eerder in Egypte, Tunesië en Libië. “Jongeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn online met elkaar verbonden en weten het meteen als de EU een dubbele moraal toepast. Dat is niet alleen fout beleid, maar ook erg schadelijk voor onze invloed in de regio”, aldus Schaake. Mensenrechten zijn van strategisch belang gebleken in de Arabische wereld. “Deze jongeren zullen de opstelling van de EU onthouden. Dat beïnvloedt onze toekomstige relaties met deze regio. Een gemiste kans.”