Persbericht: D66: “Garanties mensenrechten bij gebruik EU-crisiscentrum Arabische Liga 

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 3 juli 2012, 15:17.

D66: “Garanties mensenrechten bij gebruik EU-crisiscentrum Arabische Liga”

D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton vandaag om opheldering gevraagd over een crisiscentrum of ´situation room´ die de Europese diplomatieke dienst (EDEO) in het hoofdkantoor van de Arabische Liga in Cairo inrichtte. De EU leverde voor €1.9 miljoen aan computers en communicatiemiddelen ter ondersteuning van conflictoplossingen. Volgens Ashton’s diplomatieke dienst is het crisiscentrum het begin van een ‘Pan-Arabisch’ informatiecentrum waar ook EU-landen toegang toe moeten hebben. “Dat Ashton de samenwerking tussen de EU en Arabische landen in crisissituaties wil verbeteren is goed, maar ik wil duidelijke garanties dat deze technologieën niet voor interne repressie zullen worden gebruikt”, aldus Schaake.

Duidelijkheid afspraken

Schaake heeft samen met tien andere leden van de Liberale fractie in het Europees Parlement gevraagd naar meer details over de samenwerking; “Ik wil weten of de EU dit centrum ook kan blijven gebruiken als er een crisis uitbreekt in een land dat lid is van de Arabische Liga, hoe gevoelige Europese informatie wordt beveiligd, welk personeel het centrum bemant en of ze diplomatieke bescherming genieten. En hoe is het met transparantie en aansprakelijkheid geregeld? Duidelijkheid over afspraken en details zijn essentieel, ook omdat het Europees Parlement moet kunnen controleren of dit centrum wel goed wordt gerund en überhaupt resultaten oplevert.”

Rol van technologie

De Arabische Liga heeft 21 leden (Syrië is geschorst), waaronder landen als Bahrein, Libië, Saudie-Arabie, Irak, Sudan en Yemen. Schaake: “In de lidstaten van de Arabische Liga is de definitie van een crisis vaak flexibel, zo gold in Egypte 30 jaar lang de noodverordening. Ook hebben al deze landen een erbarmelijke mensenrechtenscore. Technologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het neerslaan van opstanden en het opsporen van dissidenten. De EU mag op geen enkele wijze betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.”

Mensenrechten

De EU heeft na de opstanden in Tunesië, Egypte en Libië haar beleid ten aanzien van buurlanden herzien. Een belangrijk nieuw uitgangspunt is het “meer voor meer principe” waarbij positieve resultaten in het beschermen van mensenrechten en vrijheden worden beloond met meer Europese samenwerking, financiële steun of markttoegang. Schaake: “Wat mij betreft rechtvaardigt de huidige politieke situatie in bijvoorbeeld Egypte of Libië de bouw van dit centrum niet, ik zie het vooral als strategisch beleid van Ashton en geen beloning van goed gedrag. Wat betreft mensenrechten kan de EU voorlopig niet kritisch genoeg zijn.”