Agenda - Hoofdinhoud
"Omdat er, vooral in de veeteelt, zo veel antibiotica wordt toegediend, is het gevaar van resistentie reëel" zegt Judith Merkies, PvdA- Europarlementariër." Daarom pleit Judith Merkies ervoor antibiotica alleen nog curatief, en niet meer preventief voor te schrijven. "Goed werkende natuurlijke alternatieven moeten verder verspreid worden. In Nederland zijn er goede ervaringen met het toedienen van een werkzaam bestanddeel dat in knoflook zit." Judith Merkies stelt hier vragen over aan de Europese commissie.
Merkies stelde al eerder een aanvalsplan op en noemt zelf zes cruciale acties die genomen moeten worden. De vandaag aangenomen resolutie geeft een duidelijk signaal dat het Europees Parlement dit probleem serieus neemt. Hieronder het actieplan:
-
1.Niet preventief maar curatief voorschrijven van antibiotica in de veeteeltsector. Dus, alleen behandelen met antibiotica als het dier ziek is en ook alleen dit dier en niet meteen de hele stal.
-
2.Verbied rechtstreekse verkoop van antibiotica door dierenartsen aan boer. Verplicht de tussenstap via de apotheek. Dit zal bovendien leiden tot meer toezicht.
-
3.Goede statistieken voor het gebruik en voorschrijven van antibiotica. Zo kan vergeleken worden in gebruik van antibiotica, aantal ziektegevallen en het optreden van resistenties. Welke antibiotica is het meest effectief tegen welke ziekte, welk dier en in welke regio's? Ook met ziektes onder mensen is dit nodig. Statistieken kunnen meer inzicht verschaffen in het overspringen van ziektes van dieren op mensen en op het ontstaan van resistenties.
-
4.Invoering koplopersysteem in reductie van dosissen antibiotica en het gebruik ervan. Vergelijking in Europa moet leiden tot aanpassing aan de meest veilige en laagste norm bij toediening antibiotica.
-
5.Zet vol in op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe microbiotica. In 2010 bleek dat maar 5 van de 15 grootste farmaceutische onderzoek deden naar microbiotica. Veel te weinig om de strijd tegen resistente bacteriën, schimmels en virussen aan te gaan.
-
6.Maak een eind aan intensieve veehouderij en zorg voor een verandering van de huidige vleesconsumptie, want daar begint het probleem van overconsumptie van antibiotica mee. * Er is een verschil tussen antibiotica en microbiotica. Antimicrobiële stoffen zijn in staat bacteriën, virussen en andere organismen te vernietigen of de groei daarvan te voorkomen. Antibiotica richten zich alleen tegen bacteriën.