GroenLinks vreest voor toename geluidsoverlast vliegvelden

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 12 december 2012.
GroenLinks vreest voor toename geluidsoverlast vliegvelden
Bron: Blog Bas Eickhout

Tot onvrede van GroenLinks stemde het Europees Parlement woensdag in met een verordening die ruimte laat voor de Europese Commissie om een streep te zetten door maatregelen die vliegtuiglawaai voor omwonenden beperken. Europarlementariër Bas Eickhout vindt het onverantwoord dat goede regionale initiatieven om geluidsoverlast van vliegtuigen te verminderen, zouden moeten wijken voor capaciteitsuitbreiding van de luchtvaartsector.

“De verordening zet de deur open voor nog meer nachtvluchten, met alle overlast voor omwonenden van dien”, reageert Eickhout. “Door de eenzijdige nadruk van de Europese Commissie op het vergroten van het aantal vluchten, vrees ik dat de belangen van omwonenden en regionale afspraken over het verminderen van geluidsoverlast het onderspit zullen delven.”

Het voorstel van de Groenen om het recht van interventie van de Europese Commissie te schrappen, werd door een meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten het Europarlement verworpen. GroenLinks stemde daarom tegen de verordening.