SV Blowverbod Schoolplein - Hoofdinhoud
Met dank overgenomen van M.R.J. (Michel) Rog i, gepubliceerd op woensdag 12 december 2012.
Vragen van de leden Oskam en Rog (beiden CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het blowverbod op scholen in Amsterdam
-
1.Heeft u kennisgenomen van het plan van de gemeente Amsterdam om vanaf 1 januari een blowverbod op schoolpleinen te introduceren? 1)
-
2.Bent u het met de burgemeester van Amsterdam eens dat scholen behoefte hebben aan een wettelijk kader, als steuntje in de rug bij het hanteren van drugsbeleid op of rond het schoolplein? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe rijmt u dat met de reactie van de staatssecretaris van OCW op soortgelijke vragen van het CDA tijdens de behandeling van de OCW-begroting?
-
3.Bent u het met het CDA eens dat het bevorderen van een blowverbod op schoolpleinen wel het minste is wat gedaan kan worden, zeker in het licht van het afzien door het kabinet van een afstandscriterium van 350 meter tussen coffeeshops en scholen? Zo nee, waarom niet?
-
4.Hoe oordeelt u over het voornemen van de gemeente Amsterdam in het licht van de uitspraak van de Raad van State, waarin aangegeven wordt dat een blowverbod in strijd is met de Opiumwet? 2)
-
5.Als u van oordeel bent dat dit blowverbod, gelet op het oordeel van de Raad van State, verbindende kracht mist, welke handvatten ziet u dan om handhavend op te treden tegen overlast die gepaard kan gaan met blowen?
-
6.De burgemeester kan altijd optreden tegen verstoring van de openbare orde (art. 172 van de Gemeentewet). Kan een gemeente ook een gebied aanwijzen en bepalen dat blowen (al dan niet in groepsverband) in dat gebied altijd een verstoring van de openbare orde vormt? En kan daartegen altijd worden opgetreden met het instrumentarium dat de Gemeentewet biedt? Zo ja, kan de gemeente er ook voor kiezen om haar gehele grondgebied als zodanig aan te wijzen?
-
7.Kan een gemeente, in overleg met de lokale driehoek, ook besluiten om blowen aan te pakken rechtstreeks op grond van de Opiumwet (waar immers het voorhanden hebben van softdrugs strafbaar is gesteld), en daarmee dus afwijken van het gedoogbeleid?
-
1)“Blowverbod op school”, Telegraaf 12 december 2012
-
2)Raad van State, zaaknummer 201009884/1/H3