Dubbele Straatsburgsessie mag niet

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 13 december 2012, 0:43.
Dubbele Straatsburgsessie mag niet
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag heeft het Europees Hof besloten dat het Europees Parlement in 2013 opnieuw 12 keer naar Straatsburg moet afreizen, in plaats van 11 keer zoals in 2012. Judith Merkies, lid van het Europees Parlement: "De lidstaten moeten nu echt in actie komen. Het is tijd dat deze verspilling stopt."

Uit protest tegen het maandelijkse geldverslindende verhuizen van Brussel naar Straatsburg besliste het Europees Parlement om in 2012 twee plenaire sessies samen te voegen in één week. In het Europees Verdrag staat dat het Europees Parlement elk jaar twaalf sessies in Straatsburg moet houden. Het Europees Hof stelt echter dat "dubbele sessies" niet in lijn zijn met het Europees Verdrag.

"Het Europees Parlement kan duidelijk niet over haar eigen lot bestemmen. Ongeveer 75% van de Europarlementariërs is tegen dit inefficiëntie maandelijkse verhuizen en deze aangepast kalender werd dus ook door bijna iedereen gesteund. Het Europees Hof heeft er nu een stokje voor gestoken. Om de situatie écht te veranderen moet het Verdrag aangepast worden en daarvoor is actie van de lidstaten nodig. Het Europees Parlement heeft de Raad gevraagd om voor het zomerreces met een oplossing te komen. Het is tijd dat deze verspilling stopt."