Tegen de stroom in met productlease

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op vrijdag 14 december 2012, 1:08.
Tegen de stroom in met productlease
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag schrijft Het Financieele Dagblad over het succes van het nieuwe verdienmodel van KPN, dat telefoons verhuurt in plaats van verkoopt. Judith Merkies pleit namens de PvdA in het Europees-parlement al langer voor baanbrekende nieuwe manieren van zaken doen, en beschouwt het model van KPN als een voorbeeld van toegaan naar een lease-samenleving.

"Wie zich in deze tijd wil onderscheiden van concurrenten moet durven door onbevaren wateren te gaan. Ik juich toe dat steeds meer bedrijven daarom voor meer nadruk op service en minder op materiaal kiezen. Daardoor kan de wegwerpmaatschappij die we nu hebben gekeerd worden, en dit is goed voor het milieu en voor meer banen in de onderhoud- en reparatiesector."

Wel vindt Judith Merkies het een essentiële voorwaarde dat gemak en transparantie voor de klant centraal staan. "Het leasen van steeds meer materialen kan, zoals bij een bibliotheek, ervoor zorgen dat dure spullen ook voor mensen met een kleine beurs toegankelijk worden. Het mag echter niet zo zijn dat het maandelijks huurbedrag oploopt, en mensen alsnog duurder uit zijn. Naarmate de lease-samenleving doorzet, moet consumentenbescherming daarom verschuiven van bescherming van eigendom naar bescherming van gebruik"

Deze week nam commissaris voor milieu Janez Potocnik het door Judith Merkies geschreven boek "The Lease Society: The End of Ownership" in ontvangst. Ook verscheen deze week een door het Europees Parlement aangevraagde studie van het Wuppertal Instituut.

Ook een exemplaar ontvangen van "The Lease Society"? Stuur een mailtje met je naam en adres naar juditha.merkies-office@europarl.europa.eu