Weeklog Dennis de Jong: Een sterke publieke omroep is hard nodig - Hoofdinhoud
Morgen presenteer ik in het Europees Parlement mijn advies over audiovisuele diensten, d.w.z. televisie en daarvan afgeleide diensten, met name via internet. Via Europese wetgeving is jaren geleden de weg vrijgemaakt voor commerciële omroepen. Daar is op zich niets mis mee, maar de laatste jaren worden de commerciëlen steeds agressiever in hun aanvallen op de publieke omroep. Het is dan ook belangrijk dat we ook in Brussel voldoende ruimte laten voor een pluriform publiek bestel van en voor alle burgers.
In mijn advies probeer ik met name duidelijk te maken dat publieke omroepen de ruimte moeten krijgen op internet. Steeds meer raken de televisieprogramma’s verweven met het internet: niet alleen kun je uitzendingen terugkijken, maar steeds vaker is het ook mogelijk om aanvullende informatie in tekst en beeld te krijgen. Iedereen is daar blij mee, maar de commerciële omroepen die de vertaalslag naar internet vaak later hebben gemaakt dan de publieke omroep, vinden het nu opeens ‘oneerlijke concurrentie’. Het is dan ook belangrijk dat we nu al vastleggen dat de publieke omroep gewoon het recht moet hebben ook op internet volop actief te zijn.
De draconische bezuinigingen op de publieke omroep in Nederland zijn een andere uiting van de druk van commerciële omroepen. De publieke omroep moet zogenaamd terug naar haar kerntaken. Ik heb in de VS gezien wat dat kan betekenen: een marginale zender met vooral impopulaire programma’s. De publieke omroep moet ervoor zorgen dat alle maatschappelijke stromingen voldoende aan bod komen. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs impopulaire programma’s, maar wel zichtbaarheid van de maatschappelijke kleur die zo’n programma weerspiegelt. Een dergelijke pluriformiteit kunnen de commerciële omroepen nooit garanderen, omdat zij zich alleen laten leiden door kijkcijfers. Bovendien komen steeds meer media in handen van imperia, zoals dat van Berlusconi en van Murdoch. We hebben in Italië gezien hoe die omroepen al gauw een verlengstuk worden van de politieke ambities van hun eigenaar.
De SP staat voor een sterke publieke omroep. Dat betekent voldoende financiering, maar vooral ook erkenning van het feit dat hier niet de gewone concurrentieregels van toepassing kunnen zijn. Naast pluriformiteit is de publieke omroep er ook voor toegankelijkheid van programma’s die zo belangrijk zijn dat iedereen die zonder bijbetaling en liefst met zo weinig mogelijk reclame uitingen moet kunnen bekijken. Denk aan het journaal, verslagen van belangrijke gebeurtenissen en de belangrijkste sportevenementen. Het waarborgen van pluriformiteit en toegankelijkheid, dat zijn de kerntaken van de publieke omroep. Ik ga ervoor proberen te zorgen dat in ieder geval vanuit Brussel geen aanvallen komen op een publieke omroep die juist die taken centraal stelt.