Persbericht: D66: “Europees Hof deelt zorgen over internetvrijheid in Turkije” - Hoofdinhoud
D66 Persbericht
Brussel, 18 december 2012
D66: “Europees Hof deelt zorgen over internetvrijheid in Turkije”
Europarlementariër Marietje Schaake (D66) verwelkomt de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een zaak tegen Turkije over vergaande beperking van de toegang tot het internet in het land. Het Europees Hof oordeelde vandaag dat een volledige blokkade van ‘Google Sites’ - en niet één van de websites die op dat platform draaien - “willekeurig” was en de blokkade “onvoldoende” aan rechtelijke toetsing was onderworpen om “misbruik te voorkomen”. Schaake: “Dit is een belangrijke uitspraak waarin het Europees Hof bevestigt dat het internet en onbeperkte toegang daartoe essentieel zijn voor de vrijheid van meningsuiting, en dat beperkingen slechts in uitzonderlijke en juridisch getoetste gevallen gerechtvaardigd zijn.” Via Google Sites kunnen internetgebruikers eigen websites bouwen.
Belediging strafbaar
In juni 2009 gaf een Turkse rechtbank het bevel de toegang tot een website te blokkeren wegens mogelijke belediging van oud-President Mustafa Atatürk. Dat is in Turkije bij wet (sectie 8, Wet nr. 5651) strafbaar. Het Turkse Telecommunicatie Departement (TIB), belast met de uitvoering van het bevel, kreeg op haar verzoek toestemming het hele domein ‘Google Sites’ te blokkeren. Volgens de TIB was dat de enige technische manier om de mogelijk beledigende site te blokkeren. Schaake: “Het Hof tikt in haar uitspraak nu de Turkse rechtbank op de vingers, omdat ze onvoldoende rekening heeft gehouden met de neveneffecten van de totale blokkade, waaronder de ontoegankelijkheid van veel informatie. Daardoor worden de rechten van internetgebruikers geraakt. Het Hof geeft daarmee aan dat de vrijheid van meningsuiting moet worden gerespecteerd ongeacht landsgrenzen.”
Toetredingscriteria
Schaake wijst erop dat ongecensureerde toegang tot een open internet een integraal onderdeel is van de toetredingscriteria die de Europese Unie hanteert voor kandidaat-lidstaten. Schaake: “Digitale vrijheden zijn inmiddels een integraal onderdeel van de standaarden die de Europese Unie hanteert voor de bescherming van mensenrechten en vrijheden. Daar moeten ook landen die bij de EU willen horen, zich aan houden. Helaas staan in Turkije ook meer traditionele mensenrechten onder druk, er zitten bijvoorbeeld tientallen journalisten gevangen.” Schaake is voorstander van het EU-lidmaatschap van Turkije, maar benadrukt dat het land moet voldoen aan de toetredingscriteria.
Beide partijen kunnen nog beroep aanvragen bij de Grote Kamer van het Europees Hof.
—
De uitspraak van het Hof in de zaak Ahmet Yildirim vs. Turkije (nr. 3111/10).
Parlementaire vragen Marietje Schaake aan de Commissie over digitale vrijheden in Turkije.
Schaake’s rapport ”on a Digital Freedom Strategy in EU Foreign Policy” zoals vorige week door het Europees Parlement aangenomen (zie paragraaf 6 & 9 over de toetredingscriteria).
—
Voor meer informatie:
Marietje Schaake06-30377921
of haar persvoorlichter Yvonne Doorduyn +32 484 20 15 18