Einde aan onverantwoorde visquota in zicht

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 18 december 2012, 19:15.
Einde aan onverantwoorde visquota in zicht
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks is tevreden met de voorgestelde hervorming van het Europees visserijbeleid, waaronder een verbod op het overboord gooien van bijvangst. De visserijcommissie van het Europarlement stemde dinsdag over de voorstellen. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout schaden de huidige afspraken tussen Europese ministers de visstand. Hij vindt dat Europa snel moet overstappen op wetenschappelijk verantwoorde visquota.

“Door middel van handjeklap stellen de Europese ministers nu steeds hogere visserijquota vast dan wetenschappelijk verantwoord is”, aldus Eickhout. “De gevolgen van dit wanbeleid zijn duidelijk: uitstervende vissoorten én een visindustrie die met moeite overeind kan blijven.”

De afgelopen jaren stelden de Europese ministers de maximale visvangsten gemiddeld veertig procent hoger vast dan het wetenschappelijk advies dat ze kregen van experts. Tegelijkertijd verdween dertig procent van de werkgelegenheid in de visserij. De Europese Commissie stelt daarom nu voor om de visquota direct voor een langere termijn vast te stellen, op basis van de wetenschappelijke inzichten. Daarmee komt een eind aan de praktijk dat de afzonderlijke economische belangen van de EU-landen de quota bepalen. De visserijcommissie van het Europarlement heeft nu haar steun voor dit voorstel uitgesproken.

Na de stemming in de visserijcommissie zullen de Europese Commissie en het Europarlement met de Europese ministers tot een akkoord moeten komen. Eickhout verwacht dat het verbod om de bijvangst overboord te gooien overeind zal blijven. De bijvangst zal ook aan land gebracht moeten worden en in mindering worden gebracht op de totale visquota. “We hebben het nu over 1,7 miljoen ton aan pure voedselverspilling. Op termijn moeten we bijvangsten helemaal voorkomen door de ontwikkeling van selectieve manieren van vissen.”