Europarlementariër Eickhout verantwoordelijk voor wetgeving broeikasgassen in koelsystemen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 18 december 2012, 10:57.
Europarlementariër Eickhout verantwoordelijk voor wetgeving broeikasgassen in koelsystemen
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wil broeikasgassen die gebruikt worden in koelkasten, airconditioning en andere koelsystemen uitfaseren en vervangen door milieuvriendelijkere koelstoffen. Eickhout is als rapporteur verantwoordelijk voor de nieuwe Europese wetgeving voor fluorhoudende broeikasgassen (of F-gassen).

“Fluorhoudende koelstoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde”, legt Eickhout uit. “Door deze broeikasgassen uit te faseren kan Europa de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk beperken. De alternatieven zijn voorhanden.”

De Europese Commissie heeft nieuwe regelgeving voorgesteld om het gebruik van fluorhoudende gassen in Europa terug te dringen. Volgens Eickhout is de nieuwe wetgeving noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan, maar is het ook een uitgelezen kans om de groene economie in de praktijk te brengen.

Bedrijven willen strengere regels

Bedrijven die al hebben geïnvesteerd in milieuvriendelijke alternatieven vragen om strengere Europese wetgeving, merkt Eickhout op. “Maar zoals vaker verzet een deel van de industrie zich hiertegen omdat die de afgelopen jaren niet heeft geïnvesteerd in schone alternatieven. We moeten voorkomen dat met allerlei uitzonderingen op de wetgeving de traditionele vervuilende industrie de hand boven het hoofd gehouden wordt en dat de investeringen van milieuvriendelijke bedrijven teniet worden gedaan.”