Vossenjacht: Kabinet, hou je aan internationale afspraken

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op maandag 24 januari 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil van staatssecretaris Bleker (ELI, CDA) weten waarom provincies toestaan dat op een ongeoorloofde manier op vossen wordt gejaagd met kunstlicht. De sociaal-liberaal vindt dat Nederland zich aan internationale verdragen moet houden. Van Veldhoven heeft mondelinge vragen gesteld.

Friesland en Flevoland hebben jagers een vergunning verleend om met deze methode te jagen, op basis van de Nederlandse Flora en Faunawet. Dat is in strijd met het Beneluxverdrag, dat boven de nationale wet- en regelgeving staat. Van Veldhoven: “Het kabinet shopt te vrijblijvend in onze internationale afspraken. Zo kan Nederland onbegrip bij buurlanden en betrokkenen kweken. Schadelijk voor onze internationale positie."

Van Veldhoven noemt het onvermijdelijk dat in een aantal gevallen op vossen moet worden gejaagd. “Als een waterschap acht meter lange gangen en gaten in een dijk ontdekt, moeten we de vossen of andere dieren die deze gangen graven, kunnen bestrijden. Maar doe dit dan wel op een wijze die door de wet is toegestaan. In het Beneluxverdrag zijn daarover afspraken gemaakt. Experts hebben besloten dat het jagen met lichtbakken niet in dat rijtje thuishoort. Dan moet ook Nederland zich aan die afspraak houden. De Flora en Fauna wet moet daarop worden aangepast”.