Nieuwjaarsgroet

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op vrijdag 14 januari 2011.

Beste allemaal,

Ik wens jullie een mooi en groen 2011!

De afgelopen maanden waren een rollercoaster van veel nieuwe dossiers, lange dagen, “leermomenten” ;), 64 moties, 16 sets schriftelijke vragen en 5 begrotingsbehandelingen.

Kortom, ik heb me niet verveeld. En er is ook nog wat bereikt! Bijvoorbeeld:

Controleren:

• Vangstverbod op dioxinepaling

Uit gelekte stukken bleek dat de adviezen van de Voedsel en Warenautoriteit al jaren genegeerd werden door het ministerie. Door sterkte druk van D66 ziet staatssecretaris Bleker er nu op toe dat er niet meer gevist wordt in de vervuilde gebieden, waardoor je er als consument weer van uit kunt gaan dat de paling bij de visboer veilig is.

• Uitstel verdragsbreuk Haringvliet

Staatssecretaris Atsma draaide zijn voornemen terug om in strijd met internationale verdragen de haringvlietsluizen definitief te sluiten. Dit door inzet van D66. Er worden geen onomkeerbare stappen gepleegd voordat de juridische en ecologische gevolgen helder zijn en er gesproken is met andere landen waardoor onze grote rivieren lopen.

• Overleg met alle partijen voor herijking Ecologische Hoofdstructuur Tijdens het debat over de regeringsverklaring steunde de Tweede Kamer unaniem een motie van D66 om alle partijen; van provincies tot boeren en natuurorganisaties, te betrekken bij het vormgeven van de bezuinigingen op natuur.

• Groene doorrekening

Na herhaalde schriftelijke en mondelinge verzoeken van D66 kwam de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving boven water. Hiermee werd duidelijk dat verschillende beleidsvoorstellen uit het regeerakkoord strijdig zijn met Europese wetgeving en internationale afspraken.

• Harde inzet tegen overbevissing

Tijdens verschillende debatten drong D66 met succes aan op een actieve inzet van Nederland tegen overbevissing in EU verband. Naar aanleiding hiervan is tijdens en voorafgaand aan ministerraden toegezegd om een lans te breken voor kwetsbare diepzeesoorten zoals haaien en de blauwvintonijn.

• Afbouwen staatssteun kolenmijnen

De Tweede Kamer ging akkoord met een D66 motie die het kabinet verplichtte om te pleiten voor een snellere afbouw van resterende staatssteun voor de exploitatie van kolenmijnen.

Hervormen/ alternatieven bieden:

• Actualiseren van de “rode lijsten”

Op de rode lijsten staan alle bedreigde dieren en planten in Nederland, deze lijsten vormen de basis voor het beschermen van biodiversiteit in Nederland, maar zijn al een aantal jaren niet meer geactualiseerd. D66 heeft er bij de begrotingsbehandeling voor gezorgd dat er geld komt om deze lijsten weer compleet te maken.

• Verlengen van vergunningen voor wind op zee

Om onze doelstellingen op hernieuwbare energie te halen is wind op zee op termijn nodig. D66 heeft met succes bepleit dat bestaande vergunningen voor windparken die in 2010 geen subsidie kregen, verlengd worden om ruimte te bieden voor nieuwe initiatieven de komende jaren.

• Beschermen van natuur op de BES eilanden

De Kamer steunde een motie en een amendement van D66 waardoor 1,4 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor natuurbescherming op Bonaire, St Eustatius en Curacao. De nadruk komt te liggen op integraal beheer van zowel de natuur op de eilanden als op zee, met een grotere rol voor lokale organisaties.

• Hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid

D66 zwengelde de discussie aan over de onderhandelingen die worden gevoerd over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het gezamenlijke pleidooi van de D66 woordvoerders van de Tweede Kamer en de Europese fractie haalde veel media aandacht door concrete voorstellen voor meer innovatie en de afbouw van structurele inkomenssteun voor boeren.

Verbeteren aanpak Q-koorts

De conclusies van de onderzoekscommissie naar de Q-koorts epidemie bevestigden de zorgvuldigheid waar D66 in 2010 steeds op aangedrongen heeft. Om beter om te gaan met dierziekten moeten we de gezondheid beter meewegen bij de vestiging van intensieve veehouderij en meer nadruk leggen op vroegtijdige preventie. Zo komt er een onderzoek naar het instellen van een alarmprocedure voor regionale instanties. Dierenartsen, de GGD of de burgemeesters moeten de kans krijgen voorzorgsmaatregelen te treffen en een time-out te creëren, zonder eerst al teveel in overleg te treden. Verder komt er een onderzoek naar het instellen van een minimale afstand tussen woonkernen en veebedrijven.

Agenderen/ initiëren:

• Groen gas

D66 vroeg aandacht voor de potentiële winst voor boer en burger bij meer decentrale productie van groen gas. De Tweede Kamer steunde een voorstel om dit financieel aantrekkelijker te maken.

• Douanecontrole illegaal hout

D66 bepleitte met succes meer Europese samenwerking om de invoer van illegaal hout in onze havens tegen te gaan.

• Grondstoffenrotonde

Het voorstel van D66 om Nederland een rol te geven als centrum voor duurzaam hergebruik van materialen en grondstoffen werd overgenomen door het kabinet.

• Keurmerk voor kweekvis

Het duurzaamheidskeurmerk MSC is alleen van toepassing op “wilde” vis, maar gekweekte vis neemt een steeds belangrijker plaats in, daarom hoog tijd voor een keurmerk voor kweekvis. D66 kreeg van ELI de toezegging dat daar geld voor komt.

Wat staat er de komende maanden op de agenda?

Een aantal dossiers die de voorbije maanden speelden blijven ook dit voorjaar relevant of worden nader uitgewerkt. Denk aan de onderhandelingen over de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid; het uitwerken van de ambitie om Nederland te positioneren als grondstoffenrotonde; de invulling van voorgenomen bezuinigingen op natuurbeleid en de internationale afspraken over het Haringvliet en over de aanpak van Q-koorts.

Daarnaast komen er ook nieuwe onderwerpen aan de orde. Een brede maatschappelijke discussie over megastallen, nut en noodzaak van de opslag van aardgas of kerncentrales, een nieuwe luchtvaartnota, vergunningen voor kernenergie, de financiële tekorten in het Hoog Water Beschermingsprogramma, wetsvoorstellen over ritueel slachten en de aanpak van klimaatverandering.

Ik wil hierbij iedereen bedanken die ons gevraagd en ongevraagd scherp heeft gehouden met de vele bruikbare ideeën, suggesties en tips in 2010. Hopelijk kunnen we ook komend jaar rekenen op jullie creativiteit en betrokkenheid!

Dank!

Met hartelijke groet,

Stientje van Veldhoven