Vruchtbare conferentie rol landbouw bij klimaat

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der MeerĀ i, gepubliceerd op vrijdag 5 november 2010.

Het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie zat afgelopen week een internationale conferentie voor over de rol van landbouw bij klimaatvraagstukken. Van over de hele wereld waren delegaties op ministerieel niveau aanwezig. Doel van de conferentie was om helder te krijgen wat de uitdagingen precies zijn, en wat er voor nodig is om die aan te pakken. Voor D66 was ik onderdeel van de Nederlandse delegatie.

Oplossing

De oplossing ligt soms heel lokaal in het invoeren van betere landbouwmethoden. Maar soms ook op wereldschaal, zoals de vraag hoe de aanpak van het klimaatprobleem in arme landen gefinancierd zou kunnen worden. Deze landen hebben zelf vaak nauwelijks CO2 uitgestoten, maar krijgen wel sterk te maken met overstromingen of juist droogte. Effecten die worden toegeschreven aan de verandering van het klimaat op aarde.

Intenties omzetten in daden

Het was erg interessant om Prinses Maxima en Kofi Annan te horen spreken over o.a. het belang van een simpele spaarrekening, waardoor kleine boerenbedrijfjes robuuster worden. Landbouw, energievoorziening, biodiversiteit, ontwikkeling en klimaat zijn allemaal nauw met elkaar verbonden. Het was erg goed dat deze conferentie die verbintenis aan het licht bracht. Een gezamenlijk actieplan vormt de rode draad om alle goede intenties om te zetten in daden. Bovendien speelt dit plan een rol in de discussies op de klimaattoppen in Cancun (dec 2010) en Zuid Afrika (2011).