Hutspot en pensioenpot - Hoofdinhoud
Hij zag het als eerste. Ze waren vertrokken. De schans was leeg. De Spanjaarden hadden de Lammenschans, vlak bij Leiden, verlaten. Op 3 oktober 1574 ontdekte weesjongen Cornelis Joppensz het. In de schans stond nog een pot op het vuur. Gevuld met wortelen, uien, vlees en pastinaken. Een volle pot hutspot. De Leidenaren die door het Spaanse beleg uitgehongerd waren deden zich er te goed aan. Nu nog steeds op 3 oktober.
Veel jongeren denken dat de pot leeg is als zij aan de beurt zijn. Anderen eten de pot leeg. Hun pensioenpot. Ze voelen zich als Leidenaars tijdens het beleg.
‘Jongeren hebben een gigantisch probleem, want bij een ongewijzigd beleid hebben zij straks niets meer,’ zei econoom en oud-bankier Peter Verhaar op 4 december bij Pauw & Witteman. Hij beweerde dat de bijna 1000 miljard euro, die we gespaard hebben voor pensioen, over 10 jaar gehalveerd zou zijn. En dat jongeren een lege pot aantreffen als zij met pensioen gaan. Hij beriep zich op een analyse van Prof Frijns. NRC-next vroeg het na bij Frijns: ‘Wat een indianenverhalen. De analyse in ons rapport geeft geen grond voor dit soort conclusies.’
De pensioenpot, al het geld van alle pensioenfondsen bij elkaar, bedraagt nu 981 miljard euro. Daaruit wordt per jaar ongeveer 25 miljard per jaar aan pensioen uit betaald. Via premies en beleggingen komt er ook jaarlijks geld binnen. Ongeveer 30 miljard. De inkomsten zijn op dit moment groter dan de uitgaven en dat blijft waarschijnlijk ook zo, zeggen experts.
NRC-next concludeert dat de bewering van Peter Verhaar ‘onwaar’ is. Net als Cornelis Joppensz ging de krant op ontdekking en trof het volle potten aan. Het beleg van bankiers heeft schade gebracht, maar Verhaar moet geen doembeelden schetsen over lege pensioenpotten. Er zal een volle pot zijn, niet alleen voor Cornelis Joppensz, maar ook voor onze kinderen.