EU spekt multinationals - Hoofdinhoud
De afgelopen jaren heb ik verschillende voorbeelden voorbij zien komen van EU-subsidies die werden verspild. Daarbij betrof het meestal verspilling van landbouwsubsidies of fondsen voor regionale ontwikkeling. Vandaag gaf dagblad Trouw in een artikel een voor mij nieuw voorbeeld: geld voor de (om)scholing van veelal werkloze werknemers dat gebruikt werd om cursussen te geven aan managers van multinationals. Zo wordt geld van Europese belastingbetalers gebruikt om de winsten van grote multinationals te spekken en dat is onaanvaardbaar. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:
Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over EU-subsidie voor multinationals.
1
Is het juist dat honderden miljoenen aan EU-subsidies die bestemd waren voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Polen terecht zijn gekomen bij multinationals als Unilever, Pepsi, Mercedes Benz en Deutsche Bank? (1)
2
Klopt het dat veel subsidie bij multinationals terecht is gekomen omdat het MKB moeite had de grote hoeveelheid beschikbare subsidie nuttig te gebruiken? Zo ja, op welke wijze wordt voorkomen dat dit probleem zich bij nieuwe subsidieprogramma’s weer voordoet?
3
Deelt u de opvatting dat de eis aan overheden in Polen om projecten mee te financieren onvoldoende garantie heeft gegeven dat alleen gewenste en verantwoorde projecten zijn gestart?
4
Zijn de verleende subsidies aan multinationals rechtmatig volgens de Europese subsidieverordening? Indien neen, welke stappen gaat u ondernemen om te zorgen dat het verleende subsidiegeld wordt teruggevorderd?
5
Bent u het met mij eens dat het doel van EU-subsidies aan armere Europese regio’s niet wordt gediend door een bijdrage te leveren aan de winsten van multinationale ondernemingen? Indien neen, waarom niet? Indien ja, bent u bereid te pleiten voor een aanpassing van de Europese subsidieverordening om dit voortaan te voorkomen?
Bron:
-
1)‘Multinationals halen miljoenen uit EU-fonds’, Trouw, 5 januari 2013.